Luleåikonen kliver in i Piteå Hockey

Kraftigt minskad omsättning – men plusresultat och godkänd elitlicens. Två nya kliver in i styrelsen men klubben har ingen ordförande. Så är läget i Piteå Hockey efter måndagens årsmöte.

11 juni 2019 18:46

Efter två år vid klubban kliver Patric Jonsson av som ordförande i Piteå Hockey. Men han blir kvar i styrelsen.

– Mycket värdefullt att han fortsätter i PHC, men tiden räcker inte till att vara ordförande då han har fått en ny civil tjänst och även är ungdomsledare i klubben. Patric har genom åren haft alla möjliga roller, sportchef, huvudtränare, assisterande tränare och juniortränare, säger Jonatan Glader, klubb- och sportchef i Piteå Hockey.

In i styrelsen kliver två nya namn. Förre elitseriespelaren Torbjörn Lindberg Skarin och förre bankchefen Erik Hägglöf.

– Torbjörn Lindberg Skarin har stor erfarenhet av ishockey, är ungdomsledare nu och har ett genuint engagemang. Erik Hägglöf är van att leda verksamheter, har god insikt i ekonomi och ett stort kontaktnät inom näringslivet. En drömvärning, säger Glader.

Men Piteå Hockey har idag ingen ordförande.

– Nej, det fanns inget förslag från valberedningen inför årsmötet. Men det är givetvis något som vi måste lösa här framöver.

Ett krav för att spela i hockeyettan är att man har en ekonomi i balans. Enligt den nya policyn krävs efter årets säsong ett positivt eget kapital på minst 200 000 kronor för att få spela på den nivån.

Och det är något som Piteå Hockey klarar precis.

– Säsongens verksamhet slutade med ett ekonomiskt plus på 96 000 kronor vilket gör att vi har ett eget kapital på 210 000 kronor. Det är en liten marginal, vi behöver bli bättre både på att öka intäkter och sänka kostnader.

Spelarbudgeten inför kommande säsong är något bantad.

Omsättningen minskade rejält.

– Ifjol då vi fick arrangera DM-finalen mot Luleå och gick ända till kvalserien med vårt a-lag omsatte vi nio miljoner kronor. Nu blev det sju miljoner.

Väldigt stor skillnad?

– Ja, det är ju faktiskt så att ju längre säsongen pågår desto bättre är det både sportsligt och ekonomiskt.

Dagarna innan Piteås årsmöte hade organisationen Hockeyettan årsmöte i Stockholm.

– Ett fantastiskt möte med stor uppslutning, säger Glader som själv var på plats.

Hockeyettan startade 2012, nu blev första året som klubbarna fick utdelning, pengar från bland annat webbsändningar.

– Allt går i rätt riktning med organisationen. Ligan går bra, snöbollen har börjat rulla allt fortare, vi fick 45 000 kronor i år och de tror på en dubblering nästa år.

På lördag spikas det nya seriesystemet i svensk hockey. Allt talar för att det bara blir ett lag som flyttas upp och ner mellan SHL, allsvenskan och ettan.

– Vi ställer oss inte bakom förslaget, vi vill ha fler platser för upp- och nedflyttning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Lindgren/PT

Ämnen du kan följa