Luleå Hockey kan tvingas spela SM-final – i Skellefteå

Slutskedet av SDHL-slutspelet nästa år kan komma att ingå i SM-veckan 2018, kan Sporten avslöja. Skulle Luleå Hockey ta sig till en final kan man därför tvingas spela i Skellefteå. För nästa års SM-vecka avgörs just i Skellefteå. "Det pågår just nu diskussioner vilka förutsättningar det finns för oss att vara med där, säger Curt Johansson".

19 juli 2017 13:19

SM-veckan avgörs både på vintern och sommaren. Riksidrottsförbundet (RF) är arrangör tillsammans med berörda specialidrottsförbund (SF), värdstaden och sändande bolag SVT. Första gången den avgjordes var vintern 2009 i Sundsvall, då totalt fem idrotter deltog. Sedan dess har evenemanget vuxit och fler idrotter har samlats under samma tak. Vid ett tillfälle har också SM-veckan avgjorts i Norrbotten då Piteå var arrangör 2016 med 15 deltagande idrotter.

Nu kan Sporten avslöja att nästa sport som kan komma att ansluta till SM-veckan är ishockeyn. För just nu pågår diskussioner om att lägga slutskedet av SDHL-slutspelet under tävllingsveckan. Det skulle i så fall innebära att semifinalerna och finalerna skulle ingå i det veckolånga idrottsevenemanget.

– Jag tror att det hade kunnat göra jättemycket. Damhockeyn är under ständig utveckling och i SM-veckan samlas många idrotter där de hjälper varandra att locka publik. SM-veckan lockar fler och fler tittare, även en sport som längdskidåkning ökar under den veckan, säger Ulf Nilsson som är projektledare på SVT Sport.

Skulle förslaget bli verklighet och Luleå Hockey tar sig till en final så kan man tvingas spela finalen i Skellefteå. För 2018 års upplaga av SM-veckan avgörs i just Skellefteå.

– Vi har fått in en förfrågan om vi skulle vara intresserade att ingå under SM-veckan. Den har vi behandlat i SDHL:s styrelse, och det pågår just nu diskussioner vilka förutsättningar det finns för oss att vara med där. Ett beslut kommer att avgöras i höst, men just nu är inget beslut taget. Först finns det en del villkor som behöver lösas för att det ska ske, säger Curt Johansson, styrelseordförande i SDHL.

Vad är det för villkor?

– Det vill jag inte gå in på.

Handlar det om en ekonomisk fråga?

– Jag har inga kommentarer till det. I början av hösten kommer ett beslut att tas, och då kommer vi att kommunicera ut det, säger Curt Johansson till Sporten.

En av farhågorna från SDHL:s sida skulle vara just den ekonomiska biten då klubbarna riskerar tappa intäkter med förlorade hemmamatcher.Men där kan det finns en lösning.

– Jag vet att Svenska spel är intresserade av ett samarbete, det hade kunnat vara en lösning, säger SVT Sports Ulf Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa