Lekfalk om Luleå Hockeys önskan: "Har begränsade resurser"

Luleå Hockey är kritisk till arenakostnaderna och har begärt att avtalet ska omförhandlas. Nu kommenterar kommundirektören Mikael Lekfalk situationen. "Luleå Hockey vill givetvis få ett bra läge för sig och vi vill att det ska gå bra för dem, men vi har begränsade resurser själva", säger Lekfalk.

3 maj 2019 14:34

LÄS MER: Avslöjar: Luleå Hockey bryter arenaavtal – begär omförhandling

Under fredagen kunde Sporten avslöja att Luleå Hockey brutit arenaavtalet som man tecknade med kommunen i samband med att Coop Norrbotten Arena rustades upp för nio år sedan.

Klubben har begärt en omförhandling som pågår just nu.

– Vi har en dialog med Luleå Hockey och Stefan Enbom (vd Luleå Hockey) har varit hos oss flera gånger och pratat om läget, säger Mikael Lekfalk.

Finns det någon möjlighet att sänka kostnaderna för Luleå Hockey?

– Det är jättesvårt för mig att svara på just nu. Vi har en förhandlingsdelegation på SBF (stadsbyggnadsförvaltningen), och kultur och fritid är också med på ett hörn, som diskuterar villkoren och konsekvenserna. Jag inväntar ett förslag på det och jag kan inte i dag svara på om det går att sänka kostnaden.

När kommer förslaget?

– Det här har man hållit på med ett tag och det är inte jätteakut. Vi började i tid då avtalet löpte ut och då signalerade Luleå Hockey att man vill omförhandla. Jag har inte fått något datum än men vi har kontinuerlig dialog så det ska inte dröja allt för länge.

Luleå Hockey har i dagsläget en årlig kostnad på ungefär 11 miljoner kronor för Coop Norrbotten Arena.

Vad kan du säga om kostnaden i dag, är den skälig?

– Vi gjorde bedömningen att det verkade vara rimligt då. Sedan kan nya parametrar dykt upp som gör att man får göra en omprövning. Men det är för tidigt för mig att svara på. Jag vill se förslaget först, säger Lekfalk.

Stefan Enbom hävdar att "Luleå Hockey är en kassako för Luleå kommun". Hur ser du på det?

– Jag tycker det är självklart att Luleå Hockey och våra basketlag är väldigt viktiga för Luleå – på många sätt. Vi betalar alla skatt och vi har givetvis en stark vilja att det ska gå bra även för Luleå Hockey och våra basketlag i framtiden.

Tror du att ni kommer komma fram till en lösning?

– Det är min absoluta uppfattning, det ska vi göra. Vi har ett avtal för att veta spelreglerna och nu är ett nytt avtal på gång. Det är inga konstigheter med det och så det fungerar.

Att parterna inte kommer överens finns inte för Lekfalk.

– Jag har inte tänkt i de banorna. Då har vi ju ingen arena att spela hockey i. Det låter långsökt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mimmi Åkerlund