Hyllningen: "Jalvanti är en tränares dröm"

Han har vuxit ut till en nyckelback i Luleå Hockey. Nu hyllas finländaren. "Han är en tränares dröm", säger assisterande coachen Henrik Stridh.

24 januari 2018 14:40

När Christian Jaros blev kvar borta i Nordamerika så agerade Luleå Hockey och värvade in en ersättare.

I slutet av september stod det klart att Joonas Jalvanti, 29, ansluter från KHL-laget Jokerit.

Efter en något trevande start har nu den defensiva backen vuxit ut till en nyckelpjäs i Luleå Hockey.

Bland annat sticker hans +11 ut i plus/minus-statistiken.

– Det har känts ganska bra i matcherna och om jag nu har +11 så är det riktigt bra så här långt. Jag är nöjd med det men man har också lite tur om man inte är på isen när motståndaren gör mål, säger Joonas Jalvanti innan han tillägger:

– Men det kanske skvallrar lite om att jag har gjort mitt jobb ganska bra eftersom jag är mer av en defensiv back.

Det känns som att du har tagit steg för steg under säsongen.

– Det tar alltid ett tag när man kommer till ett nytt lag. Man måste lära känna sina lagkamrater, hur de spelar, hur jag passar in i gruppen och hur laget spelar. Men det har känts bättre och bättre för varje match och det har varit bra att spela med "the young guy" (Nils Lundkvist). Förhoppningsvis kan jag fortsätta med det och jag tycker också att laget går åt rätt håll nu, säger Jalvanti och fortsätter:

– I de senaste matcherna har vi spelat riktigt bra. Vi ger inte motståndarna så många lägen och våra målvakter har spelat riktigt bra. Nu måste vi bara göra fler mål.

Nu när du spelar med Nils Lundkvist, känner du att du växer av att få ta en liten papparoll?

– (Skratt) Nä, jag behöver inte vara nån pappa. Det har varit kul att se hur han spelar. Han har ett riktigt bra självförtroende med puck och han tar bra beslut där ute , så jag behöver inte ge honom nån feedback eller hjälpa honom särskilt mycket. Det enda jag har sagt till honom är att han kan följa med i anfall varje gång han får chansen och så tar jag hand om defensiven.

Det är kanske han som ger dig feedback.

– (Skratt) Precis.

Men om du inte känner att du behöver ta nån papparoll, har du då känt att du måste ta ett större ansvar när ni har haft en del backskador?

– Om vi har skador får jag förmodligen mer istid och när du får det får du bättre självförtroende och gör fler bra saker. Det blir en boll som sätts i rullning, men jag vet inte om jag känner att jag måste ta mer ansvar. Fast det är kul att spela och alla vill spela mer – men förhoppningsvis får vi tillbaka alla spelare nu. Det är alltid bättre.

Hans defensiva insatser till trots. I matchen mot Frölunda i lördags fick Joonas Jalvanti också skjuta säsongens första mål.

– Ja, till slut, säger Jalvanti med lättnad i rösten.

Han fortsätter:

– Det är alltid skönt att göra mål, så nästa match kanske jag kan fortsätta med det. Men min roll är mer defensiv, så jag försöker göra mitt bästa där – sen försöker jag självklart göra mål om jag får chansen. Det är alltid kul.

Första målet är alltså bortgjort – det är ett mål färre än antalet tacklingar som den defensive backen står noterad för under säsongen.

Där är antalet två på 30 spelade matcher.

– Jag försvarar mig mer med klubban och försöker hålla dem utanför vårt mål. Men det kanske är en grej jag kan förbättra, att tacklas lite mer, säger 29-åringen.

Assisterande tränaren Henrik Stridh är imponerad av det som finländaren har visat upp under säsongen.

– Jalvanti är en tränares dröm. Det är inte mycket väsen runt omkring honom och han gör rätt för sig. Han går ut och gör ett hårt jobb, är tuff i närkampsspelet och vill ha pucken på sig när det krävs det. Han kan också sätta igång spelet relativt enkelt och snabbt, säger Stridh och kommer in på den fina plus/minus-statistiken:

– Bara det säger att han är stabil back. Han är inte så där flashig, men han har en sån bredvid sig i "Nisse" (Mils Lundkvist). Han syns mer för läktarögat när han susar fram och slår fina passningar, men man måste ha såna som Joonas Jalvanti i ett lag. Vi är jättenöjda att han kom hit, han är stabil och nyttig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke