Här är Lundeströms kedjekamrater i comebacken

Isac Lundeström är klar för SHL-comeback. Då väljer Luleå Hockey att återförena fjolårets succékedja.

11 januari 2019 15:20

Isac Lundeström tar Mattias Guters plats i lagets tredjekedja och Emil Larsson, som vikarierat som center, kliver ut som ytterforward tillsammans med Einar Emanuelsson.

Därmed återförenas trion som växte ut till en fruktad formation i fjol. Tillsammans bidrog kedjan med 73 poäng säsongen 2017/2018.

Isac Lundeström hoppas att han, Larsson och Emanuelsson kan hitta tillbaka till samma form igen.

– Förhoppningsvis kan vi ha lite kul ute på isen. Men vi fokuserar först och främst på att göra ett starkt defensivt jobb, säger 19-åringen till Sporten.

– Egentligen spelar det ingen roll vem jag spelar med. Men vi har haft kemi tidigare och jag tror vi tänker hockey på samma sätt. Vi vill spela hockey där pucken gör jobbet.

För en vecka sedan landade Isac Lundeström i Norrbotten. Det dröjde dock sju dagar innan hans NHL-klubb Anaheim Ducks valde att godkänna låneavtalet till Luleå Hockey.

– Det tog ändå inte allt för lång tid, säger Lundeström som menar att han behövde några dagars ledighet för att vända tillbaka dygnet och ladda efter ett hektiskt halvår som har innehållit NHL-, AHL- och JVM-spel.

– Jag var lite sliten när jag kom hem, det var jag. Men nu har jag varit hemma ett tag och allt känns bättre. Det känns skönt att vara tillbaka i SHL.

Luleå Hockey-centern fortsätter:

– Sedan blir man blir sugen på att spela när man sitter vid sidan om. Men nu får jag äntligen lira igen, det ska bli kul.

19-åringen menar att det känns skönt att komma hem till tryggheten i Norrbotten.

– Det har varit lärorikt med nya äventyr. Men samtidigt har jag bott på hotell i ett halvår och det är faktiskt lite jobbig mentalt. Att komma hem och träffa nära och kära ger mig trygghet.

Han berättar att månaderna i USA har varit fantastiska på många sätt och vis.

– Jag har fått vara med om riktigt grymma upplevelser som många säkert drömt eller drömmer om. Att göra NHL-debut och allt det där – och sedan känns det givetvis skönt att jag fått så många lovord under min tid där borta.

Hans återkomst till Luleå har varit en stor snackis under de senaste veckorna. Isac Lundeström är inte orolig för att det ställs orimliga krav på honom bara för att han återvänder som en NHL-spelare.

– De flesta vet nog vad jag är för någon spelare. Jag är inte den som kommer att göra hur många poäng som helst, säger han och fortsätter:

– Så klart vill jag vara en poängspelare också, jag hoppas utveckla mitt offensiva spel. Men framför allt vill jag bidra med små spel som de flesta kanske inte ser – skapa oreda hos motståndaren. Jag är en spelare som underlättar för mina kompisar ute på isen. Det kan vara småsaker som exempelvis vunna tekningar, passningar som lurar bort motståndare eller en enkel tackling som öppnar upp.

Genom åren har vissa spelare som återvänt från Nordamerika haft svårt med omställningen till den svenska spelmodellen. Isac Lundeström förstår varför.

– Största skillnaden är att spelarna mer tid med puck här. I Nordamerika ska man framåt, helst raka vägen mot mål, säger Lundeström som även nämner storleken på rinken.

I Nordamerika är det betydligt mindre spelyta jämfört med i Sverige.

– Eftersom att jag bara har varit borta månader borde det inte vara något problem att anpassa mig. Jag kommer nog in i spelet ganska snabbt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Jakobsson