Experten om bytet av logga: "Bäst för Luleå Hockey"

Stålmannen eller björnen? Diskussionen kring Luleå Hockeys logga har pågått i flera år. Men nu har klubbledningen bestämt sig för att göra stålmannen till föreningens officiella klubbsymbol igen. "Vi tror det här är bäst för Luleå Hockey", säger styrelseledamoten och varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.

29 maj 2018 13:36

Niklas Turner Olovzon är överväldigad av gensvaret på den varumärkesundersökning man gjorde under våren.

– Engagemanget har varit väldigt stort, säger han.

Själv har han förvånats över hur starkt stödet för originalloggan är bland de yngre medlemmarna.

– Det är anmärkningsvärt att flest ville ha originalloggan. Vi människor är ganska konservativa av oss och vanligtvis brukar de som förespråkar en förändring vara i minioritet. Faktum är också att vi har haft björnen som vår officiella klubbsymbol under en längre tid än originalloggan. Men det är andra vindar som blåser nu än då björnen kom. Och jag tror att gruppen som föredrar originalloggan hade varit ännu större om vi gjort om undersökningen om ett år, säger han.

Men beslutet grundar sig inte enbart i varumärkesundersökningens resultat.

– Vi ville ta reda på vad folk faktiskt tycker. Men det här är ett genomtänkt beslut. Och resultatet var inte avgörande. Utan vi har vägt in allt, säger han.

Varför gör ni det här?

– Vi vill vara en förening som är trogen sina rötter. Och lyssnar på sina medlemmar. Samtidigt som vi försöker att ligga i framkant. Men vi gör det också för att markera att vi gör en nysatsning.

Han tror att beslutet kommer röra upp en del känslor.

– En del tycker säkert att vi gör fel. Men jag hoppas de förstår varför vi gör det här. Och de blir ju faktiskt inte av med sin björn. Tanken är att alla våra lag ska spela med björnloggan på bortaplan och björngapet kommer att bli kvar, säger han.

Det är också bara ett fåtal personer som tyckt att någon av loggorna ska sluta användas.

– Det var inget enkelt beslut. Men vi tycker att originalloggan är den som bäst representerar de värden vi står för som förening. Det finns en del som hävdar att björnen är mer jämställd. Men om man tittar närmare på originalloggan så går det inte att avgöra om spelaren är en man eller en kvinna. Utan den är könsneutral, säger han.

Enligt Niklas Turner Olovzon kan vårens varumärkesundersökning leda till ytterligare förändringar.

– Vi har fått in tusentals synpunkter, säger han.

Läs mer:Klart: Luleå Hockey byter logga

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Olsson Jiglund