Enbom orolig för Luleå Hockey: "Extremt tuffa förutsättningar"

Under fredagen kunde Sporten avslöja att Luleå Hockey har brutit sitt arenaavtal med Luleå kommun och begärt att det omförhandlas. Nu berättar klubbdirektören Stefan Enbom om sin oro för Luleå Hockey och norrlandshockeyn. "Vi har extremt tuffa förutsättningar", säger han.

3 maj 2019 19:00

Hans Luleå Hockey har en ekonomiskt sett lyckad säsong bakom sig.

– Vi kommer göra ett positivt resultat, berättar Stefan Enbom och fortsätter:

– Men Djurgården tjänade mer pengar på sin sista match i Globen än vad vi gjorde under hela slutspelet, och då hade vi ändå fullsatt i fem av våra sex hemmamatcher.

Han konstaterar också att de nyblivna svenska mästarna Frölunda har helt andra ekonomiska förutsättningar än Luleå Hockey.

– Våra sportchefer, tränare och spelare har gjort det grymt bra, och vi har som ambition att fortsätta göra mycket av lite och vara ett topp sex-lag över tid. Men vår lönebudget är långt ifrån högst. En klubb som Frölunda lägger gissningsvis 10 miljoner kronor mer på sitt lag än vad vi gör. Det kan också komma säsonger då vi misslyckas med några värvningar eller drabbas av ett antal skador. Och då kan det bli riktigt jobbigt, säger han.

Enligt Stefan Enbom är det inte heller någon slump att flera av klubbarna längs med norrlandskusten har det kämpigt.

– Nu när Timrå, Modo och Björklöven är ute så är det bara vi och Skellefteå kvar, och det är klart att finns en oro. Ishockeyn är otroligt viktigt för Luleå och Norrbotten. Det är också viktigt att ishockeyn norr om Dalälven mår bra för den fortsatta talangutvecklingens skull, säger han.

Nu försöker Luleå Hockey att få ned kostnaderna för Coop Norrbotten Arena.

– Vi har jämfört våra kostnader med de andra SHL-klubbarnas, och konstaterat att våra är höga. Väldigt höga, säger Stefan Enbom.

– Det är klart att vi ska betala för oss, men det är ett antal saker som har gjort att kostnaden blivit väldigt hög. Saker som behöver rättas till för att vi ska få en rimlig och rättvis kostnad, tillägger han.

Därefter påpekar han:

– Ibland framställs vår förening som en belastning. Men så är det inte. Vi är en kassako för Luleå kommun – vi betalar ungefär 20 miljoner kronor i kommunal skatt varje år. Tack vare oss är det också många som besöker kommunen. Och vi vill behandlas på samma sätt som de andra idrottsföreningarna.

En annan sak som tynger Luleå Hockey ekonomiskt är de höga resekostnaderna.

– Våra resekostnader ligger på ungefär 10 miljoner kronor per säsong, vilket är dubbelt så mycket som många av de andra klubbarna. Och det blir bara dyrare och dyrare, säger Stefan Enbom.

– Och det är inte bara herrlaget som har många långa resor, det har våra juniorlag och vårt damlag också. Och till skillnad från en del andra klubbar skulle det aldrig falla oss in att skicka i väg vårt damlag till en match hundra mil bort med buss, tillägger han.

Att IK Oskarshamn tog över Timrå IK:s plats i SHL innebär att kostnaderna stiger ytterligare till nästa säsong.

– Inget ont om Oskarshamn, men vi jublade inte direkt när de gick upp.Klubbarna söderöver sparar 1 miljon kronor på att slippa åka till Timrå. För oss här uppe innebär det att resekostnaderna ökar med 1 miljon kronor, säger han.

Enligt honom är oron lika stor i Skellefteå AIK.

– De har precis som oss väldigt höga resekostnader och är säkert pressade, berättar Stefan Enbom och fortsätter:

– De har ju gått 20 miljoner kronor back de två senaste säsongerna, och kommer göra en stor förlust den här säsongen också.

Men Stefan Enbom har inga större förhoppningar om att få hjälp från SHL-håll.

– Någon form av utjämningssystem vore det optimala, men det kommer aldrig ske. Det skulle bli ramaskri om något sådant föreslogs. Utan det här är ett problem som vi och Skellefteå själva får försöka hitta en lösning på. Men det kommer inte att bli enkelt. I motsats till klubbarna i söder är vi ju tvungna att flyga till nästan alla bortamatcher, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Olsson Jiglund