Efter nya powerplay-passet: "Ser intressant ut"

Man hade SHL:s bästa boxplay förra säsongen – men i powerplay var det bara fyra lag som var sämre än Luleå Hockey. Det hoppas man kunna ändra på den här säsongen. "Vi håller fortfarande på att testa oss fram – men jag tycker det ser intressant ut", säger Niklas Olausson.

6 september 2019 05:00

Förra säsongen hade man en powerplay-effektivitet på 20 procent under grundserien.

– Det är en helt okej siffra, säger Niklas Olausson och tillägger:

– Och det gick riktigt bra för (Jack) Connollys formation fram till december någon gång.

Men Färjestad, Djurgården, Örebro, Malmö, Linköping, Brynäs, Frölunda, Timrå och Skellefteå var alla effektivare.

I slutspelet lyckades man att få upp effektiviteten till 23 procent, trots det var man inte i närheten av samma nivå som semifinalmotståndaren Frölunda, som hade en effektivitet på imponerande 34 procent.

– De var ruskigt bra, säger Niklas Olausson – och hyllar Ryan Lasch – som var involverade i de flesta av Frölundas 17 powerplay-mål.

Sedan konstaterar han att man saknade Patrick Cehlin, som var en av Luleå Hockeys mest produktiva powerplay-spelare säsongen innan, det trots att han missade 16 matcher.

Han tror nyförvärven Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki kan bli ett lyft för powerplay-spelet.

– De har kvaliteter som jag tror vi kommer få användning av, säger Niklas Olausson och tillägger:

– Arttu har ett kanonskott och Tyrväinen är riktigt bra runt kassen.

Man ägnade också en stor del av den sista träningen innan man åkte ned till Augsburg åt att träna på just powerplay-spelet.

Den ena formationen bestod av Arttu Ilomäki, Juhani Tyrväinen, Filip Hållander, Petter Emanuelsson och Daniel Sondell, och den andra av Robin Kovacs, Niklas Olausson, Isac Brännström, Nils Lundkvist och Einar Emanuelsson.

– Vi har många som kan spela powerplay, Jack ska väl till exempel in någonstans när han är tillbaka. Och vi håller fortfarande på att testa oss fram. Det är tidigt på säsongen. Men jag tycker det ser intressant ut. I den senaste matchen fungerade det inte lika bra, men jag tycker det fanns bra intentioner när vi mötte Augsburg, säger Niklas Olausson.

Vad var det som saknades förra säsongen?

– Vi behöver framför allt skjuta mer än vad vi gjorde då. Men det är många grejer som måste stämma för att det ska bli bra. Det är viktigt att vinna tekningarna. Och att du har bra skymning. Om du har bra skymning så behöver inte skotten vara så märkvärdiga. Har du inte det så räddar målvakterna på den här nivån nästan allt. Pucktempo är förstås också viktigt. Samtidigt måste man våga hålla lite i pucken i vissa lägen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!