När Sporten når Hedlund på måndagen sitter han och tittar på NHL-hockey.

– Penguins mot Flyers.

Han har precis skrivit på twitter och tackat Luleå Hockey för tre fantastiska år. Kontraktet var utgående och nu är nya destinationen officiell – en roll med huvudansvar för NLB-lagetEZB Academy, vilket kan liknas vid ett farmarlag till schweizska NLA-klubben EV Zug.

– Jag har inte vetat exakt när jag ska gå ut med det här...och när jag såg att de lagt ut på hemsidan så tryckte jag bara ut det.

Hur känns det här?

– Jadu, det känns helt fantastiskt! För en tränare på min nivå att få en sådan här chans.. det är ett jobb i det internationella toppskiktet, säger Stefan Hedlund.

Allting började i samband med att den schweizske juniorbacken LivioStadler skrev kontrakt med Luleå Hockey – EV Zug är nämligen hans moderklubb. Så i samband med att Stadler anslöt till Luleå Hockey kom EZB:s general manager RetoKläy på besök till Sverige och Luleå.

– Han var här i en vecka och såg hur jag arbetade och ett tag efter det så fattade han intresse och presenterade idén, säger Stefan Hedlund.

Med viss ödmjukhet lägger Stefan Hedlund mycket värde vid just Luleå Hockeys arbete som avgörande faktor till att han fick erbjudandet.

– Framför allt är det ju Luleå Hockey som gör ett bra jobb med juniorverksamhet, sedan att jag fått vara en liten del i det tycker jag är jättekul.

När Hedlund och hans fru besökte Schweiz så fick mottagandet dem att inse att erbjudandet var omöjlig att tacka nej till.

– Det har processats fram och tillbaka. Men när jag och frun var ner så var det mottagande vi fick och det upplägg de gjort omöjligt att inte hoppa på.

En lägenhet för hela familjen med två kilometers avstånd till centrum och ishallen och skolgången ordnad för alla fyra barn ingick i det upplägget.

– Ett otroligt proffsigt bemötande där mina tre hockeyspelande grabbar ser fram emot att få lära sig två nya språk och prova på att spela för en annan utländsk klubb.

Den schweizska klubben har också ett speciellt träningsupplägg med förmiddagsträning och individuell träning på eftermiddagen.

– NLB laget tränar samtidigt som NLA-laget och sedan på eftermiddagarna har man olika färdighetsgrupper där några jobbar med skott och några jobbar med skridskotränare, säger Stefan Hedlund och fortsätter:

– Så på ett sätt liknar det den roll jag haft idag fast spelarna är äldre och målet är att ta klivet upp till NLA.

Från Luleå till Schweiz innebär ett kliv ut på en internationell arena och den avgående juniortränaren ser fram emot uppgiften med viss andakt.

– Klart man är ödmjuk. Det är ett nytt land, jag ska lära mig att coacha på ett nytt språk – engelska. Som utlänning har jag med mig en stor portion ödmjukhet.

Med sig i resväskan har han också erfarenheten från Luleå Hockey.

– Jag tar med mig mycket, jag tycker att Luleå gör mycket bra. Bara de senaste a-lagskontrakten till juniorerna är ett tydligt exempel på det som "Skuggan" och Ulf Engman startade med ungdoms och juniorverksamheten.

– Jag kommer alltid vara evigt tacksam till Luleå Hockey för de här tre åren.

Till sommaren bär det av.

– Det känns verkligen jättebra.