Backen om kontraktet: "Inte på världskartan"

Sent på tisdagskvällen kom beskedet. Luleå Hockeybacken Jesper Sellgren hade skrivit på ett kontrakt med NHL-klubben Carolina Hurricanes. "En barndomsdröm går i uppfyllelse", förklarar Sellgren.

28 maj 2019 23:14

Jesper Sellgren kom till Luleå Hockey inför förra säsongen.

Nu redan efter en säsong i SHL så har den odraftade backtalangen imponerat så pass mycket att han erbjudits ett kontrakt med förre Luleåcentern Lucas Wallmarks Carolina.

– Hade någon sagt det åt mig för ett år sedan hade jag sagt "Det är bara skitsnack" för jag var ju inte ens draftad. Det var så långt borta och fanns inte ens i mina tankegångar och inte heller på världskartan, säger en nöjd Sellgren.

Sellgren lämnade Luleå efter att laget hade åkt ut i semifinalen mot Frölunda för att spela med AHL-laget Charlotte Checkers. Det visade sig vara ett succédrag för nu har den 20-årige backen ett påskrivet kontrakt på sitt hotellrum.

– Det är så klart väldigt roligt och det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Att få sajna på ett NHL-kontrakt har varit en morot så länge jag minns.

Hur viktigt var det för dig att du åkte över för att spela i Charlotte Checkers?

– Nja just för kontraktet så vet jag inte om det var speciellt viktigt. Men för mig personligen var det viktigt så att jag fick lära känna omgivningen, klubben och även få spela på de små rinkarna här borta, förklarar Sellgren.

Kontraktet som Sellgren har skrivit på är ett så kallat rookiekontrakt vilket innebär att han kan skickas till AHL, men då uppstår ett annat läge.

– Tar jag inte en plats i NHL så har ju Luleå Hockey rätten att kräva hem mig. Jag räknar inte med att det blir något AHL-spel nästa säsong.

Så då spelar du i Luleå Hockey ytterligare en säsong?

– Så blir det nog om jag inte tar en plats i Carolina Hurricanes, säger Sellgren innan han fortsätter:

– Allt pekar på att jag spelar en säsong till i SHL.

Hur skulle det kännas med ett kontrakt skrivit i Nordamerika?

– Det har jag inga problem med. Jag vill göra det som blir mest utvecklande för mig, säger Sellgren och fortsätter:

– Men målet är att slå mig in i NHL-laget för då skulle jag coachas här direkt av Carolina, men det är bara upp till dem och inget som någon annan kan påverka.

Vilken chans tror du själv att du har att slå dig in i Carolinas NHL-lag?

– Det är svårt att säga, men de har haft lite skador på slutet. Samtidigt så kommer det att hända mycket under sommaren med nya kontraktsskrivningar. Så just nu är det väl inget jag kan uttala mig om.

– Vi får vänta till närmare säsongsstarten med de spekulationerna.

Kontraktet parterna mellan skrevs för några dagar sedan, men kontakten mellan Sellgren och Carolina har varit tät under vintern.

– Vi har haft en dialog hela säsongen där jag har fått feedback efter matcherna. Det har låtit positivt hela tiden.

Just nu spelar Jesper Sellgren med Carolinas farmarlag Charlotte Checkers i AHL-slutspelet (Calder Cup) och laget är framme vid en final mot Chicago Wolves.

– Det är ju den näst bästa ligan här borta och det är en stor prestige att vi har tagit oss så långt. Det ska bli väldigt roligt att spela finalen, säger Sellgren.

Vad händer efter slutspelet. Stannar du där eller?

– Efter att slutspelet är över så åker jag hem till Sverige för att vara hemma över sommaren, säger han slutligen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Stridblom