Luleå är en välskött kommun där medborgarna trivs. Vi ligger i den absoluta Sverigetoppen när det gäller den nationella jämförelsen om hur nöjda medborgarna är med att leva och bo i sin kommun. Vi är stolta över att kunna leda en kommun där vår välfärd och livet i kommunen rankas så högt och har så goda resultat.
Det finns dock en fråga där vi faller radikalt i Luleåbornas ögon och det gäller bostadsbyggandet. Trots att det 2014 byggdes hela 600 nya bostäder så räcker det inte. Vi har bostadsbrist och vi vet att det hindrar omflyttning, inflyttning från omvärlden och försvårar för våra unga att skaffa en egen bostad. Detta tar vi på största allvar.
När vi bearbetat de aktörer vi vill ska bygga bostäder i Luleå blir det allt tydligare var problemet ligger. Dels gör de aktörer vi har på orten idag allt de kan för att bygga, men de har inte kapital och resurser att möta det behov som finns. Dels har vårt allmännyttiga bolag Lulebo en stor utmaning att både klara underhåll av befintliga lägenheter OCH att nyproducera. Lulebos ekonomi är för svag för att klara uppgiften. Dels har vi hittills haft svårt att attrahera investerare och fastighetsbolag från södra Sverige att investera norr om Uppsala. Beskedet är tydligt från de stora hyresfastighetsbolagen – ska vi komma till Luleå kan vi inte börja bygga från noll. Vi måste ha ett fastighetsbestånd i botten för att kunna bygga en förvaltningsorganisation. Detta är den karta vi politiker har att orientera efter i Luleå.
Mot den bakgrunden blir det då ett självklart val att vi måste byta väg om vi ska få upp tempot i bostadsbyggandet. Om vi fortsätter som hittills kommer det inte råda bot på bostadsbristen. Vi måste därför agera kraftfullt och resolut.
Därför möjliggör vi nu för Lulebo att gå från dagens dominerande ställning med 70 procent av alla hyreslägenheter i Luleå till mellan 45–55 procent. Lulebo kan därmed frigöra cirka 3 000 lägenheter som nya aktörer kan köpa för att möjliggöra en etablering i Luleå och inleda produktion av hyreslägenheter. Dessutom stärks Lulebos ekonomi så att företaget klarar sitt uppdrag att underhålla sina befintliga fastigheter och nyproducera 1 000 nya lägenheter. Att ha en så dominerande ställning som Lulebo har i dag gynnar inte mångfalden.
De som nu säger nej till detta förslag är till exempel Hyresgästföreningen. Det är för oss ett konstigt agerande. Den som säger nej till vårt förslag måste då leda i bevis att det finns andra vägar att öka bostadsbyggandet och att stärka Lulebos ekonomi. Vi ser inte de vägarna. För oss är det uteslutet att vi ska ta pengar från välfärden för att varje år skjuta till pengar till Lulebo. Det kommer vi aldrig göra. Det är också uppenbart att Hyresgästföreningen och andra som är kritiska till förslaget bara tänker på de som idag har en lägenhet. Det är ett för snävt perspektiv. Vårt uppdrag som politiker i Luleå är också att tänka på de som idag inte har en bostad eller som vill flytta hit.
Från Socialdemokraterna är vi övertygade att detta är den rätta vägen att gå om vi ska få fart på bostadsbyggandet och stärka Lulebo. Så tar vi ansvar och möter upp de krav som medborgarna har på ett ökat fokus på bostadsbyggande.