Jag har vid flertalet tillfällen hyllat regeringens besked om utlokalisering av statliga myndigheter. En bra och tydlig signal om att vi ska ha ett Sverige som håller ihop. Det går alldeles utmärkt att få fungerande och effektivare verksamhet utanför Stockholm. Det är bra att Statskontoret nu fått uppdraget att skyndsamt utreda och lägga förslag på fler utlokaliseringar.
I skuggan av detta måste det till tydliga besked till dom statliga bolagen att även dom ska ta regional hänsyn när dom genomför förändringar. I min kommun har vi haft glädjen att ha ett stort och livskraftigt bolag sedan början av 1900-talet. Statliga Vattenfall har exploaterat Luleälvens vatten för att utvinna elkraft. En kraft som har haft en stor betydelse för utveckligen av Sverige som industri- och välfärdsnation. När vattenkraftsepoken var som störst i min kommun i början på 60-talet var vi nästan 12 000 invånare. Utbyggnaden av vattenkraftverken övergick till stora renoveringar och förnyelse av befintliga kraftstationer för att periodvis kompensera eventuellt elkraftbortfall i kärnkraftverken.
Allt detta har inte enbart varit positivt utan naturligtvis har det skett med uppoffringar och påverkan av miljön. Torrlagda älvfåror och överdämning av marker och byar som till utvecklingens fromma grovt menligt påverkat kommunen. Om allt detta sammantaget är positivt eller negativt kan jag inte avgöra utan överlåter det till gemene man/kvinna att ha en uppfattning om. Otvetydigt är det så att den elkraft som producerats och fortfarande produceras i min kommun har bidragit och bidrar till att göra Vattenfall och Sverige starkt.
Men utvecklingen har även skett på bekostnad av antalet anställda i Jokkmokk och därmed medfört att vi idag är en liten kommun befolkningsmässigt. Vi har från kommunens sida vid olika tillfällen träffat överenskommelser med Vattenfall om ersättningsjobb. Överenskommelser som har varit positiva för kommunen men även företaget.
Den senaste överenskommelsen resulterade i 35 arbetstillfällen utlokaliserades till Jokkmokk. Vi har dessutom under lång tid diskuterat med bolaget om investering i nya lokaler för all Vattenfalls verksamhet i Jokkmokk. Vi har från kommunens sida tagit fram ritningar tillsammans med bolaget som var väldigt nära att förverkligas.
Då kommer nya signaler från Vattenfall, man fryser planerna på satsning i Jokkmokk och meddelar istället att man har för avsikt att outsourca verksamhetsdelar där även arbetstillfällen i Jokkmokk ingår.
Enligt Vattenfall själva innebär det att arbetstillfällen som outsourcas kan hamna i låglöneländer. För att vara tydlig: Sverige har ett helstatligt bolag som väljer låglöneländer, detta sker samtidigt som ägaren aktivt agerar mot låglönejobb.
I Sverige rasar i dag debatten om låglönejobb. Regeringens hållning i frågan är att det inte får bli en lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Jag delar den uppfattningen men då måste även regeringen säkerställa att statliga bolag inte utlokaliserar verksamhet till låglöneländer och bidrar till lönedumpning.
Jag har förhoppningen att regeringen är lika tydlig med statliga bolag som man är med statliga myndigheter. Givetvis skall statens bolag ta regional hänsyn. Rationalisera gärna och bli mer kostnadseffektiv men låt det inte ske på bekostnad av att man medverkar till att släcka lyset i Sveriges största vattenkraftkommun.