”Zacke” har hemlängtan till Luleå

Möt Luleårapparen Zakarias ”Zacke Lekberg” som är aktuell med albumet ”Fattigkussen”. Ett album som bland annat gett honom två grammisnomineringar.

23 februari 2017 19:00

Turnén är redan i full gång och om några dagar kan han komma att utses till årets textförfattare och årets hiphop/soul när Grammisgalan går av stapeln.

1 Grattis till grammisnomineringarna! Hur känns det?

– Tack. Det känns skitskoj. Det är ett anrikt pris så det känns såklart hedrande att få två nomineringar dessutom. Kanske speciellt årets textförfattare, det brinner jag lite extra för.

2 I november förra året släpptes nya plattan ”Fattigkussen”, hur skulle du beskriva den?

– Det är en konceptskiva som är byggd kring en karaktär som heter ”Fattigkussen” och som kommer och går i albumet på olika sätt.

3 Men vem är egentligen ”Fattigkussen”?

– Det är ingen specifik person. Jag säger inte om det är en kille, tjej, ung, gammal, mörk eller ljus. Det lämnar jag öppet för det är många olika personer i den här karaktären. Det är min tvist på talesättet ”fattiga kusinen från landet” – en person som inte är från storstan.

4 Hur mycket genomsyras albumet av Norrbotten?

– Väldigt mycket. Det är där mina referenspunkter finns många gånger. Samtidigt handlar inte skivan om platserna utan mer om människorna. Fast det är ju platserna som format människorna. Det är lite av en fantasivärld som jag bygger upp, det är verkligt men samtidigt ganska upphöjt och overkligt.

5 Du har även spelat in en kortfilm till albumet. Berätta!

– Det vanliga är att man gör musikvideos som singlar men jag har fokuserat mycket på att det här ska vara ett album där låtarna liksom sitter ihop. Därför vill inte jag göra separata musikvideos utan i stället en kortfilm som tolkar albumets alla texter.

6 Hur var det att växa upp i Luleå?

– Det var bra. Jag hade en bra uppväxt.

7 Hur mycket Luleåbo är du i dag på en skala ett till tio?

– Tio. Det är väl allt jag är, jag vet inte vad jag annars skulle vara.

8 Hur mycket tid spenderar du här?

– Jag är uppe väldigt mycket eftersom jag har all släkt och en studio i Luleå. Jag spenderar dessutom hela somrarna där så jag kan inte säga att jag har klippt navelsträngen. Jag går i ständiga tankar på att flytta hem också.

9 Tror du att du kommer göra det någon gång?

– Ja, det tror jag.

10 Vart hänger du helst i Luleå?

– Jag tycker det är najs att bara gå runt i stan på sommaren. Det gör man inte på samma sätt här i Stockholm. Och så älskar jag de sena nätterna när solen fortfarande är uppe. Då kan man gå till Gültzauudden och hänga.

11 Vad betyder staden för dig?

– Väldigt mycket skulle jag säga. Jag har förstått att om man ska hitta sin egen identitet så måste man försöka förstå vad det är som har format en. Luleå har format mig helt och hållet. Stan är en stor del av mig i dag.

12 I en intervju i DN säger du att du läser lokaltidningarna NSD och NK varje dag och har bättre koll på vad som händer i Norrbotten än i Stockholm, stämmer det?

– Ja, det gör jag. Dessutom består hela mitt facebookflöde av nyheter från Norrbotten. Så jag har koll om det öppnar en ny restaurang i Luleå, till exempel. Men visst konsumerar jag Stockholmsnyheter också.

13 När insåg du att det var hiphop du skulle satsa på?

– Jag började rappa när jag var 15 år, men då såg jag det inte som ett yrke utan mer en hobby. Men jag bestämde mig för att försöka göra det här fullt ut när jag flyttade till Stockholm år 2009.

14 Vad hade du jobbat med om du inte varit artist?

– När jag inte kunde försörja mig på musiken så springvickade jag inom vården. Men om jag inte alls hade satsat på musiken så hade jag kanske utbildat mig inom något helt annat. Jag tror det är farligt att ha en plan b, då kan plan a sakta men säkert bli mindre viktig. Det är mer kniven mot strupen om man inte har en b-plan. Men sedan löser det sig ju alltid.

Zakarias ”Zacke” Lekberg

Ålder: 33

Bor: Bandhagen, Stockholm

Familj: Sambo och en son på nio månader

Intressen: Populärkultur. Musik, film, serier, sport och Luleå Hockey såklart

Gör en ledig dag: Umgås med familj, vänner och försöker ta det lugnt

Äter helst: Allt ifrån husmans till asiatiskt. Gillar att laga mat

Dricker helst: Bärs

Läser helst: ”Vi, de drunknade” av Carsten Jensen

Ser på tv: Atlanta

Aktuell: Nya albumet ”Fattigkussen” samt två grammisnomineringar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sabina Nilsson

Ämnen du kan följa