Två renar skjutna – en levde

Två renar har hittats skjutna utanför Yrttivaara i Gällivare kommun. "Jag ser det som ett hatbrott", säger renskötaren Andreas Kuhmunen.

Foto:

Yrttivaara2015-12-04 20:01

Det var under torsdagen som renskötaren Andreas Kuhmunen körde sitt vanliga spår för att kolla till renarna som har sitt vinterbete i närheten av Yrttivaara, några mil utanför Gällivare. Då såg han en ren som låg ner i snön.

– Jag såg att vajan levde och körde fram för att kolla om hon var sjuk. Då reste hon sig upp och vinglade till, sedan föll hon ihop, berättar Andreas Kuhmunen som tillhör samebyn Baste Cerru.

När han skulle avliva renen såg han att hon blivit skjuten. Ungefär 40 meter bort upptäckte han vajans kalv, död i snön.

– Det är synd om djuren, och den här vajan har legat skadad i minst två dygn. Senast det snöade var i måndags eller tisdags, och bilspåren var täckta med snö, berättar Andreas Kuhmunen.

Renarna hittades längs en bilväg som är oplogad under vintertid. Men Andreas Kuhmunen menar att snön som lagt sig inte var något hinder för fyrhjulsdrivna bilar. Samebyn har nyss flyttat ner renarna från fjället för att de ska klara vintern och Andreas Kuhmunen trodde att efter Kalla Faktas program om renstölderna att brotten skulle avta.

– Att mötas av det här när man kommer ner från fjällen var inte så roligt. Jag tänkte nog att de som håller på med sådant här skulle ta det försiktigt och tänka efter. Men tydligen inte.

Renarna är skjutna men inte urtagna. Enligt Andreas Kuhmunen fanns inga tecken på att skytten eller skyttarna skrämts därifrån under pågående brott, utan menar att de var ute efter en sak.

– De var bara där för att döda renarna. Inte för att ta något kött. Jag ser det som ett hatbrott, säger han.

Polisen var vid upptäckten inte långt bort, och kom snabbt på plats och kunde säkra spår. Vilka spår vill polisens förundersökningsledare Ola Folkebrant inte kommentera under pågående utredning.

– Det är rubricerat som skadegörelse och djurplågeri. Det är klart att man har i bakhuvudet att det kan vara ett hatbrott när man utreder en sådan här händelse, men det går inte att bevisa utan att man vet motivet, säger han.

Nu fortgår utredningen med att analysera spåren. Under tiden håller Andreas Kuhmunen extra uppsikt över samebyns renar.

– Ser man ett skoterspår eller bilspår bland renarna så vill man kolla upp det. Jag har inte varit orolig förut, men nu känner jag att jag vill kolla upp vad folk pysslar med om jag hittar spår vid renarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om