Tromb efterlämnade kaos av nedfallna träd i Yrtivaara

En tromb drog i helgen förbi byn Yrttivaara i Gäl-livare kommun. Efter sig lämnade den ett kaos av nedfallna träd som blockerade vägen till byn.

Den våldsamma tromben fällde ett drygt tjugotal träd som blockerade vägen till Yrttivaara. FOTO: Daniel Kalander

Den våldsamma tromben fällde ett drygt tjugotal träd som blockerade vägen till Yrttivaara. FOTO: Daniel Kalander

Foto: Daniel Kalander

YRTTIVAARA2010-07-20 06:00
- Det är det värsta jag
varit med om. Jag har aldrig sett något värre. Jag var lite orolig för mitt tak men det verkar inte ha tagit någon skada, säger Gösta Kalander, vars hus ligger mindre än en kilometer från var tromben drog fram.
Tromben, som orsakades av ett häftigt åskväder, drog förbi Yrttivaara under söndagseftermiddagen och
efterlämnade kaos.
- Det gick mycket snabbt. Efter cirka 15 minuter var ovädret över, säger Gösta Kalander som snabbt var på plats med sågen när han insåg att nedfallna träd hade blockerat vägen så att ingen trafik kunde passera.
Huset klarade sig
- Det låg säkert 15-20 träd över vägen. Jag åkte dit och sågade upp en gång mellan träden så att bilarna kunde ta sig förbi. Vissa träd stod fortfarande men var skadade så de har fällts i efterhand. Allt som allt har nog 50 träd fällts längs vägen.
Gösta Kalanders granne, Eva-Lena Björkman, känner att hon hade tur att hennes hus klarade sig utan skador. Det stod knappt 500 meter från platsen där tromben drog förbi.
- Vi var ju inte mitt uppe i det så vi klarade oss. Men när det pågick tänkte man ju bara "Aah, nu välter allting", säger hon.
Lokala fenomen
Tromber är kraftiga virvelvindar som känns igen på att en molnslang kan ses hänga ned från molnen. Temperaturen i vindarnas centrum är relativt låg vilket bildar molndroppar som formar slangen på tromben. De är vanliga
under sommaren men är så pass lokala fenomen att det är svårt att veta exakt när de kan bildas.
- Vi vet att de kan uppstå vid kraftiga åskväder men vi kan inte observera dem eftersom våra mätinstrument inte har så små mätpunkter. Vi kan alltså inte veta i förväg var det kan finnas risk för en tromb, säger Nils Holmqvist, meteorolog på Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI).
På grund av svårigheterna i att förutse väderfenomenet kan Nils Holmqvist inte ge några konkreta förslag på hur man ska skydda sig.
- Man bör vara försiktig. Även om man kanske inte sugs upp i virveln som uppstår så kan bland annat träd falla över en. När det gäller tornados i USA brukar de rekommendera att man täcker för fönstren med plywoodskivor. Det är inte lika lätt att göra när det gäller tromber eftersom man aldrig kan veta exakt var eller när de kommer att uppstå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!