”You’re fired!” – snart kanske på svenska

18 april 2018 04:00

I den amerikanska dokusåpan ”The Apprentice” – ungefär Praktikanten – som gick för tio år sedan, visade USAs nuvarande president hur en chef skulle bete sig i USA vid den tiden. Han sparkade folk till höger och vänster, visserligen som en del av tävlingsupplägget, men ändå med fullständigt godtycke.

Tio säsonger gick den i USA med toppnoteringar på 20-30 miljoner tittare. I början rätt uppskattad, mot slutet med bara en tiondel av tittarsiffrorna. Vad hände?

Jo, många amerikaner gillade idén om alfahannen som stark chef, men när det blir verkligt kanske det inte är en så framgångsrik strategi.

I höstas läste jag boken ”Trump Revealed” av två journalister från Washington Post. Om man bortser ifrån Donald Trumps mänskliga tillkortakommanden som blir tydliga i den boken kan man konstatera att han även som affärsman och chef har sina begränsningar.

Att hans ekonomiska förehavanden mer liknar enorma pyramidspel än framgångsrika fastighetsaffärer blir uppenbart.

Men nu får han sitt elddop i verkligheten, som chef för Vita Huset. Nu sparkas ministrar, myndighetschefer och medarbetare till höger och vänster.

Bilden av Vita Huset i full gungning är knappast en nidbild. Den som håller sig kvar i mer än sex månader får anses ha gjort en rejäl uthållighetsprestation.

”The Apprentic”e fick en svensk förlaga som hette ”Rivalerna” och som gick i TV3 och hade mediokra tittarsiffror. Efter en säsong lades den ner. Varför då? Jo, förmodligen för att vi svenskar är impregnerade med en annan ledarstil än ett finger i ansiktet och någon som vrålar ”You’re fired”.

Men nu har vi ett valår där just det ligger i stöpsleven. Partier som idag företräder en majoritet i riksdagen söker mandat för ”You’re fired”-politik på svensk arbetsmarknad.

Om arbetsgivaren får avskeda hur som helst så får vi fler jobb, är tanken. I andra änden står du och jag – som på da’n kan få ett finger i ansiktet och utan förklaring bli av med jobbet. Evigt provanställda! Smaka på den om du så är byggjobbare, vårdbiträde, forskare eller läkare.

En uppsägning för att du kanske vabbade en dag för mycket för hens smak? Eller hade en annan idé än chefen? Eller kanske inte accepterade en närgången kommentar eller tafsande?

Att ”Rivalerna” bara gick en säsong i Sverige är inte så konstigt. Vi köper inte den chefsstilen, varken i lagen eller i dokusåpan. Det gör faktiskt knappt amerikanerna längre heller. Vita Husets baksmälla avskräcker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ursula Berge samhällspolitisk chef på Akademikerfacket SSR