Så ska turistparets nya landskapshotell se ut

Ett hotell som följer landskapet, byggt i naturmaterial och med panoramavyer. Nu presenterar turistparet Johan och Sara Väisänen, Explore the North, sina planer för det nya hotellet som ska byggas uppe på berget Aavasaksa."Till våren sätts spaden i jorden", säger Johan Väisänen

"Det blir ett hotell och stugor som precis som i Luppio ska följa naturen, men på en ny vacker plats med en fantastisk utsikt", berättar Johan Väisänen som tillsammans med sin fru Sara Väisänän driver tursitverksamhet.

"Det blir ett hotell och stugor som precis som i Luppio ska följa naturen, men på en ny vacker plats med en fantastisk utsikt", berättar Johan Väisänen som tillsammans med sin fru Sara Väisänän driver tursitverksamhet.

Foto: montage

Ylitorneo2023-11-23 19:02

I dag driver paret turistverksamhet på fem anläggningar i Pajala, Överkalix, Övertorneå och sydöstra Kiruna. Det nya hotellet ska byggas på finska sidan om Övertorneå, på berget Aavasaksa i Ylitorneo. 

– Det blir ett hotell och stugor som precis som i Luppio ska följa naturen, men på en ny vacker plats med en fantastisk utsikt mot landskapet och norrskenet, säger Johan Väisänen.

Totalt handlar det om 80 dubbelrum med 160 bäddar som ska fördelas på hotell och stugor. Men även en restaurang och ett bastu- och spaområde. Byggmaterialen ska till stor del bestå av naturmaterial som trä. 

– Vi vänder oss till gäster från samma länder som vi arbetar med idag, från Asien och Europa.  

– Redan nu har vi startat ett finskt aktivitetscenter tillsammans med en finsk familj som driver en stugby där uppe på Aavasaksa. Tanken är att vi ska ha hundspann, skoter och samiska aktiviteter gemensamt, säger Johan Väisänen.

Marken har köpts av Ylitorneå kommun för 2 euro. Totalt beräknas satsningen till 140 miljoner svenska kronor.  Men Johan Väisänen är noga med att poängtera att allt ännu är i projektstadiet.

Skillnaden att driva turistföretag i Finland jämfört med Sverige?

– Det är ganska lika. Just nu håller vi tillsammans med en projektledare och hotellchefen på att skapa en finsk organisation för den finska verksamheten.

Ingen oro för att ni ska växa för fort i orostider som dessa? 

–Vi hade nyligen en träff med alla platsansvariga på våra anläggningar. Det är otroligt duktiga och varma människor som har flyttat från hela Europa och jobbar med oss på den här resan, och då är svaret nej. 

Målet har varit att köpa hotellfastigheten i Överkalix av kommunen där. Men politiska turer och överklaganden har lett till att köpet ännu inte har blivit av. 

Kan det bli aktuellt att flytta den verksamheten till Finland nu? 

– Som jag har sagt förut måste vi självklart se över vår verksamhet i Överkalix. Jag hoppas att vi inte ska behöva flytta på grund av spelet som pågått där. Men i och med att vi inte äger byggnaden och ännu inte nått fram någonstans så vet vi bara säkert om de år vi hyr. 

När sätts spaden i jorden i Aavasaksa? 

– Till våren. Hotellet ska vara klart under 2024–2026, säger Johan Väisänen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!