Torsdagen den 28 september hände det, klockan 23.23. Den före detta Luleåbon Johan Björnfot blev pappa för första gången, detta till lilla Angelina.
– Det är hennes internationella namn. Hon kommer få ett kinesiskt namn med, min sambo Lili är ju härifrån. Men det är inte helt bestämt än, och jag skulle nog ha lite svårt att uttala det, skrattar Björnfot.
Det hör inte till vanligheterna att fäder är med när barn kommer till världen i Kina. Dessutom har covid gjort det än svårare. Men Johan lyckades vara på plats.
– Vissa sjukhus får man vara med på, om man betalar. Men det vi valde tog egentligen inte emot pappor. Jag for dit ändå, chansade helt enkelt, och hade tur att det var snäll personal på plats. De släppte in mig.
Han kom in på upploppet, hann vara med de sista intensiva timmarna, och fick svettas en hel del.
– Det var så frustrerande! Jag försökte förstå vad som hände men personalen kunde ingen engelska. Jag fick ingen information. När hon sedan kom ut skrek hon inte. Då blev det typ två sekunders skräck innan de satte en slang i halsen och sög ut slem. Efter det skrek hon, så då gick det från halvskräck till enorm lättnad och glädje. Det var en cocktail av en massa känslor!
Lili och dottern bor nu på ett hotell vilket finns att tillgå till nyförlösta kvinnor, om man har pengar.
– Där finns allt man behöver. Barnmorskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster. Vi har kunnat kosta på oss och köpa det privat. Det kostar ju rejält mycket, ungefär 40 000 svenska för den månad de bor där.
Oavsett man bor där eller hemma är det mycket noggrannt att bebisar inte tas ut bland folk de första 30 dagarna i Kina berättar Johan. De ska skyddas på alla tänkbara sätt. Under den tid man sedan är hemma med sitt barn får man inte en enda krona. Man är garanterad att få vara hemma minst fyra månader, men med noll betalt.
– Föräldrapenning existerar inte. Lili jobbar som lärare på privatskola och får ingenting därifrån. Som tur är bor Lilis föräldrar här i Wuhan, så de kommer hjälpa till en hel del.
Nästa år väntar kinesiskt bröllop.
– Det blir lättare med papper och sånt till skolan här om föräldrarna är gifta. Vilket land vi sedan kommer bo i framöver får vi se. Men jag får nog lov att lära mig lite bättre kinesiska nu, säger Johan och det hörs hur han ler i luren.