– Det måste gå snabbare än man tror. Se till att komma igång direkt och ta hjälp av fiskekompisarna när bilden tas. Det är bra om man klarar det på tio sekunder för att ge fisken största möjlighet att klara sig, säger han.
Norrbottens Media har i år ersatt tävlingen fiske-DM med en tävling där läsarna i stället får dela med sig av sina bästa fiskebilder och historier.
Något tvång att fisken ska återutsättas finns inte, men "catch and release", som det kallas, har på senare år blivit en allt viktigare del av det hållbara sportfisket.
Läs mer: Tävling – har du tagit bästa fiskebilden?
Westrin har enorm erfarenhet inom både fisket och fotograferandet, och han har sett hur tiderna förändrats.
– 1994 när vi gjorde filmen "Från fjäll till kust" åt SVT så fanns det en bild där vi hade fyra döda kilosöringar på en sten. Det hade aldrig gått i dag, det hade utlöst kraftiga reaktioner. Det har hänt enormt mycket på de här 24 åren. I USA finns det inte en sportfisketidning i dag där man kan visa upp en död fisk.
För Gunnar Westrin har återutsättandet blivit en självklarhet.
– Min enda chans att visa någon form av respekt för naturen är att släppa tillbaka all fisk jag inte tänker lägga i stekpannan den dagen.
För att ge fisken största möjlighet att klara sig finns det en hel del att tänka på. Att hålla fisken rätt är viktigt.
– I stjärten och under huvudet ska man hålla. Många fiskar är känsliga under magen.
Tid kan sparas på att man inte väger fisken.
– Det finns ju håvar med inbyggd våg som är bra. Men vikten är inte det viktigaste för mig längre. Jag har på mina spön markeringar så att jag kan mäta fisken. Det säger mycket. För harr i strömmande vatten går det utifrån längd ganska exakt att säga vad fisken väger.
Förutom att det ska vara snabba ryck vid fotograferingen menar Westrin att drillningen ska skötas effektivt.
– Många använder för mjuka spön vilket ger en känsla av större fisk men resultatet blir en lång kamp och att fisken drar på sig mycket mjölksyra.
Att vara försiktig när man krokar loss är en annan faktor. Använda peang är att föredra. Att blöta händerna och använda håv med knutlöst nät är också viktigt, menar Westrin.
– Det finns i fiskekretsar en diskussion om "catch and release" är fiskevård. Jag vill bestämt hävda att så är fallet. Här vill jag ge en eloge till länsstyrelsen i Norrbotten som med begränsningar och regler varit en föregångare.