Vuollerim satsar på bygden: "Alla vinster återinvesteras"

När fler och fler väljer att flytta från landsbygden och skolor lägger ned kan lokala initiativ vara viktiga. Det är Vuollerim ett exempel på.

Karina Lindh (Mathantverkshuset Vuollerimdelikatesser), Anette Amundsson (Vuollerims Friskola), Audun Otterbech (Lapland Vuollerim) och Evalena Skalstad (Lapland Vuollerim).

Karina Lindh (Mathantverkshuset Vuollerimdelikatesser), Anette Amundsson (Vuollerims Friskola), Audun Otterbech (Lapland Vuollerim) och Evalena Skalstad (Lapland Vuollerim).

Foto: Jessica Tervaniemi

Vuollerim2019-01-05 18:00

Vuollerim är en by med cirka 800 invånare där engagemangen för en levande bygd har varit viktiga. I dag finns det 60 stycken företag och 30 stycken ideella föreningar. Sju stycken av dessa företag är så kallade bygdebolag, där vinsten återinvesteras i Vuollerimbygden.

– Jag tror att dessa bolag medför en byakänsla, eftersom att alla vinster återinvesteras i bygden. Då blir det kul att engagera sig för att man vet att vinsten inte plockas ned i någon annans ficka, säger Eva-Lena Skalstad, kontaktperson för turistverksamheten Lapland Vuollerim Welcomes You AB.

Lapland Vuollerim Welcomes You AB är ett bygdebolag som bildades år 2010. Från då till nu har Vuollerimbygden utvecklat ungefär 50 stycken bokningsbara aktiviteter.

– Det är allt från företagare och föreningar till privatpersoner som är delaktiga i detta utvecklingsarbete. Lapland Vuollerim är ett marknadsföringsfönster för att gästen ska slippa ringa runt till olika ställen för att plocka ihop sin vecka. Istället hjälper vi dem att skapa aktivitetspaket till dem när de besöker oss, säger Eva-Lena Skalstad.

Företaget är certifierat av Sveriges ekoturistföreningen som “Naturens Bästa” och tanken är att du ska få med dig lite mer än en upplevelse när du åker hem.

– Certifieringen innebär att företaget ska vara hållbart i sitt tänk och att vi ska vara mycket ute. Vi erbjuder väldigt många utomhusaktiviteter och mer mjuka aktiviteter som att vandra tillsammans med skogssamer som får berätta om dess historia. Eller berättarkväll i en kåta, eller tolka bakom en häst i snön säger Eva-Lena Skalstad.

När bygden fick ett fiberbredband år 2004 har det visat sig underlätta infrastrukturen generellt väldigt mycket och fått fler att få upp ögonen för platsen som en eventuell plats att bo på.

– Det visar sig också att folk är väldigt intresserade av flytta hit. Det är en inflyttningsbygd och det är därför bygden värnar så otroligt mycket om att till exempel skolan ska få vara kvar så att det går att flytta hit som barnfamilj. Den servicen och tryggheten ska finnas här, säger Anette Amundsson, rektor på Vuollerims Friskola.

Varför tror ni att det finns ett sådant engagemang här?

– Det är en känsla av en positiv utveckling. Detta är inte en döende byggd som man vill ifrån. Det finns en väldig “gokänsla” gentemot sin byggd med mycket engagemang. Jag hoppas att de som besöker Vuollerimbygden har med sig en positiv upplevelse härifrån och ser bygden som ett bra alternativ att när man väljer framtida boplats, säger Eva-Lena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om