Efterlyser män på "plockenaderna"

Plockenaderna i Jokkmokks kommun har blivit en stor framgång. Men det saknas något i jakten på skräpet. "Kom igen alla pojkar och män", uppmanar Maria Sätterqvist.

Maria Sätterqvist är en av initiativtagarna bakom plockenaderna i kommunen och man tager vad man haver för att få med sig skräpet.

Maria Sätterqvist är en av initiativtagarna bakom plockenaderna i kommunen och man tager vad man haver för att få med sig skräpet.

Foto: privat

Vuollerim2021-10-08 18:30

Framtidsveckan i kommunen har genomförts och under densamma har gruppen "Plockenader i Jokkmokks kommun" kraftsamlat. Det är säsongens sista ryck av skräpinsamlingskämparna innan vinteruppehållet. Naturen är ännu lite renare och snyggare via fyllda soppåsar och säckar.

Maria Sätterqvist i Vuollerim är en av initiativtagarna och administratörerna på Facebooksidan som har närmare 300 medlemmar. Den drogs igång för drygt ett år sedan med visionen att Jokkmokks skulle bli Sveriges renaste kommun.

Själva plockandet hade börjat redan innan efter en kommentar från då fyraårige Calle: "Hur ska vi göra för att få människor att sluta kasta skräp?"

Rörelsen samlade fort en lång rad engagerade personer som, det också snabbt visade sig, inte var direkt förskonad från nedskräpning. Tvärtom så verkar det vara i allra högsta grad si och så med hur människor tänker i frågan om var det egna skräpet ska hamna.   

Veckans aktion är ett tydligt bevis på just detta och, inte minst, på att skräpet även återkommer på sträckor som plockats rena bara en kort tid innan. Precis som det konstaterats runt om i hela landet är det den ökande konsumtionen av hämtmat och dryck som dominerar i vägkanter och diken. Muggar, platsbyttor och pizzakartonger dyker upp överallt. 

"Vi hittar massor av fimpar också men det har kommit en ny lag som förbjuder nedskräpning och ger böter. Vi hoppas på bättring", säger Maria Sätterqvist i en gruppkommentar.

Vissa plock har också fått oväntade slut. Som den oöppnade kartong som låg i diket vid Vuollerim och som visade sig innehålla dyrgripar. Detektivarbete spårade sedan en glad beställare. 

Engagemanget har under året blivit allt tydligare och initiativet har också fått sponsorer, lokala näringsidkare och kommunen att stötta med olika insatser.

Återvinningscentralen har skänkt plockpinnar, Jokkmokks kommun har sponsrat med reflexvästar och soppåsar. Projektet Friskvård och föreningsliv i samarbete med Lapplands lärcentra har arrangerat större plockenader. Även Naturskyddsföreningen är med precis som Mathantverket i Vuollerim som via sina Fjällkopromenader sett till att inga burkar hamnar i magarna på kor. Kommunens skolor har dessutom arrangerat skräpplockning vid olika tillfällen.

Men något saknas alltså på skräpjakterna. Nämligen personer av manligt kön. Tärningen är härmed kastad. Och inte i soporna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!