Mats Karström är biolog och lärare i naturkunskap på Bokenskolan i Jokkmokk. Han är känd som naturvårdare och skyddare av gammelskog. Det var han som startade skogsgruppen Steget Före som har bildat skola såväl nationellt som internationellt. Gruppen har fått ett 20-tal priser för sina naturvårdande insatser.
Floraillustratören Bo Mossberg har varit Mats Karströms idol sedan han var liten grabb. Mossberg i sin tur fick för länge sedan upp ögonen för Karströms stora intresse och insatser för naturen.
Bredaste boken
– Han har följt min resa som skyddare av urskogen och vi har haft lite kontakt. Så en dag ringde denna Nordens duktigaste floraillustratör och frågade om jag ville bli huvudförfattare till en svampbok. Nu är boken färdig. Vi har arbetat med den i sju år. Jag har nog lagt ner motsvarande ett år på heltid, säger Mats Karström.
Det handlar om en ny version av en svampbok med illustrationer av Bo Mossberg som kom redan på 1970-talet. Den har förnyats och utökats med 100 svamparter. Nu beskriver den cirka 500 svampar.
– Det är nog den bredaste svampboken i världen. Naturvårdssvamparna är svampar som talar om för oss vilka skogar som är unika och har högt naturvärde. De är så kräsna att de bara växer i skog som är minst tusen år gammal. Vi kan lyssna på deras berättelser och få veta väldigt mycket. De bär på så mycket historia.
Nya sorter
Svampboken innehåller också svampar som aldrig tidigare påträffats och som nu får namn för första gången.
– Några av dessa norrbottenssvampar var överhuvudtaget inte kända i världen tidigare. Andra är mer förekommande här än i andra delar av landet. "Långfotad murkla" är en sådan art. Den är väldigt vacker med guldfärgad fot och fint brunt huvud. En annan är "gammalgranskålen" som växer på riktigt gamla granar. Båda är naturvårdssvampar.
Bo Mossberg har illustrerat de nya svamparna och också miljöer där de växer.
– Tussilagolunden i Vuollerim är en miljö som finns med i boken. Från Luottåive som är en av de finaste urskogarna i landet finns många miljöer med.
Lyfter Norrbotten
Det gläder Mats Karström väldigt mycket att få lyfta fram Norrbotten och norrbottniska svampar.
– Det är så ovanligt att något rikstäckande tar utgångspunkt här i länet, säger han.
Också recept som boken rymmer lyfter fram det norrbottniska.
– Det finns till exempel ett recept på svamp till renskav.
Boken är enligt Mats Karström tänkt att vara lika givande för 14-åriga nybörjare i svamparnas värld som för forskare på universitet, och alla däremellan. Själv har han ett passionerat förhållande till svampar.
– Svampar är längtan och glädje. Att gå ut i svampskogen är som att öppna en skattkista. Man kan hitta vad som helst.