Så ska den prisade byggnaden leva upp igen

Tom, öde och sliten. Men aldrig glömd. Nu ska ett samiskt danscentrum väcka Liv i den prisade byggnaden Vuollerim 6000. "Vi har stor respekt för platsen och byggnadens historia", säger Liv Aira.

Liv Aira och Jimmy Lundegård med en nöjd kommunledning: Roland Boman, Erik Fagerström, Stefan Andersson, Henrik Blind och Monica Lundkvist utanför Vuollerim 6000.

Liv Aira och Jimmy Lundegård med en nöjd kommunledning: Roland Boman, Erik Fagerström, Stefan Andersson, Henrik Blind och Monica Lundkvist utanför Vuollerim 6000.

Foto: Ludvig Wästfelt

Vuollerim2023-09-01 19:30

Stenåldersboplatsen upptäcktes 1983 av arkeologer från Umeå universitet. 1990 invigdes Vuollerim 6000 natur och kultur. Museibyggnaden ritades av Per Persson och Mats Winsa på MAF arkitektkontor i Luleå och fick Träpriset1992.

Området sjöd av liv och rörelse med utgrävningar, utställningar, föreläsningar under närmare 20 år. 2009 sade dock kommunen stopp, pengarna räckte inte och verksamheten lades ner. Den återupptogs sex månader senare av den lokala samarbetsgruppen Virvelvind som efter år av slit inte orkade längre. Då släcktes ljuset och byggnaden och området har stått för fäfot. 

Kommunen har försökt sälja och även försökt hitta någon företagare eller annan hugad som skulle kunna driva verksamhet. 

Utan resultat.

Tills nu.

– Jag hade en dröm för fem år sedan som jag satte ner på papper under mina studier utomlands. Det var att ha en byggnad, i skogen, där jag och andra kan och får skapa. Nu står jag här i den här fantastiska byggnaden och har uppfyllt min dröm. Här ska vi skapa nutida, samisk scenkonst, en plats som helt saknas i dag, säger Liv Aira när hon entusiastiskt och med värme berättar om vad som nu ska hända i den, så länge, skuggsatta byggnaden. Tillsammans med producenten Jimmy Lundegård 

– Det här ger oss alla möjligheter. Det behövs väl fungerande kulturella mötesplatser och den här byggnaden och Vuollerim är tillgängligt både lokalt, nationellt och internationellt. Vi är inkluderande, huset ska vara för alla. Vi ska skapa hållbar konst vilket gör att vi har större möjligheter att erbjuda heltidsarbeten inom dans via Aira Dance Company.

Ett 30-tal personer fanns på plats, fem olika föreningar/organisationer hade bjudits in. Och det ställdes en del frågor. Inte minst om eventuella förändringar i byggnaden.

Kommunens tekniske chef Erik Fagerström gav lugnande besked:

– Vi behöver se över ventilation, uppvärmning och energireglering men allt kommer att ske varsamt och helt utifrån hur byggnaden ser ut i dag.

Nu väntar förhandlingar om framtiden.

– Vi hoppas vara igång på allvar under nästa år. Det första är att få till ett hyresavtal med kommunen, vilket pågår. Vi kommer att anställa en vaktmästare och en värd/värdinna för huset som ska kunna berätta husets och platsens historia förutom att verka i vår verksamhet, påpekade Liv Airas medarbetare Jimmy Lundegård.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!