Han har inte råd med utlandsresor och annat som de som jobbar har råd med. Han har i stort sett varit sjukskriven på heltid sedan olyckan inträffade.
– Jag har inte enbart drabbats av fysisk invaliditet, utan även ekonomisk invaliditet, säger Roger Åström.
Den 17 januari 1997 var Roger Åström på väg hem från jobbet på Jokkmokks Trä. Det snöade hemskt och var snörök. De stannande på 97:an för att det var en bil som skulle svänga vänster, men avvakta mötande fordon. Föraren tittade precis i backspegeln och sa: "Nu smäller det". Och det small.
– Den bakomvarande bilen hade inte uppmärksammat att vi stannat. Jag var passagerare. Jag vred på huvudet i samma veva som föraren sa att det skulle smälla. Jag minns inte exakt vad som hände, säger Roger.
Han har minnesförlust just från olyckstillfället. Efter olyckan åkte han hem, men blev fort stel i nacken och fick ont i huvudet och armarna.
-– Jag hade framför allt ont på vänster sida, i den vänstra armen och västra sidan i ansiktet.
Hans bror skjutsade honom till vårdcentralen samma dag. Han fick träffa en stafettläkare som sa att han mest troligt hade ådragit sig en whiplashskada. Men första tiden behandlades det som en misstänkt whiplash innan man slog fast den diagnosen.
– I och med att jag var på väg hem från jobbet klassades det som en arbetsskada. Men jag har inte fått någon ersättning från facket och bara lite från afa med betoning på lite.
Med vilken motivering?
– Det kommer jag i ärlighetens namn inte ihåg.
Första tiden gick åt att försöka komma tillbaka till jobbet, men det gick inte. Roger Åström tycker att handläggaren på försäkringskassan var bra. Först fick han sjukersättning men sedermera sjukbidrag och livränta. Han har flera läkarintyg på att han är 100 procent arbetsoförmögen. Av läkarintygen framgår att skadan inte enbart påverkat hans arbetsförmåga, utan även hans fritid.
Roger Åström var tidigare en mycket aktiv idrottsutövare, men kan vare sig spela fotboll eller åka skidor. Den största förlusten har varit att han inte kan köra skoter som tidigare.
Att han råkade ut för ytterligare en trafikolycka 2004 gjorde inte saken bättre, tvärtom.
Roger Åströms stora kamp har varit med försäkringsbolaget Folksam, som var både den vållande förarens försäkringsbolag vid olyckan 1997 och hans eget bolag.
Trafikskadenämnden slutsatser ligger till grund för försäkringsbolagets beslut. Enligt nämnden föreligger inte någon inkomstförlust att täcka ur trafikförsäkringen.
Roger Åström har fått ersättning för kostnader och olägenheter samt pensionsförlust, men inte för inkomstbortfall. Det är den stora och viktiga frågan för honom, att få ersättning för den lön han hade tjänat om han varit arbetsför.
Han har därför begärt att hans ärenden ska öppnas igen och igen, men Folksam avslår. Inför den senaste prövningen hade Roger Åström kontaktat ett flertal arbetsgivare och bett dem bedöma hans anställningsbarhet utifrån utbildning, yrkeserfarenhet och kompetens och även bett dem uppge den lön han hade fått som anställd.
Folksam anser att de intyg Roger Åström ingivit till bolaget har lågt bevisvärde. De skriver: "Det faktum att det finns/fanns lediga jobb i yrken som Roger är anställningsbar för betyder inte att han i tillräcklig grad har visat att han skadan förutan faktiskt skulle ha fått anställning hos någon av arbetsgivarna."
Inkomstförlusten prövas enbart mot det yrke och den lön han hade när olyckan inträffade och den ersätts via livräntan från Försäkringskassan som samordnas med sjukbidraget.
-– Från 32 år då olyckan inträffade och till 65 år förlorar jag 8 000-10 000 kronor netto per månad, minst. Dessutom har jag fått merkostnader.
Som exempel tar han upp att hans familj har egen skog, som han inte kan nyttja och därför istället fick installera en pelletspanna som uppvärmningskälla i huset.