Kvinnokraft får byn att blomstra

Kvinnokraft får bensinmacken i byn att blomstra, liksom att förse byborna med allt de kan tänkas behöva.

Utveckling i stället för avveckling är kännetecknet för bensinmacken i Vuollerim, sedan Ulrika Tallhed gick in som delägare.

Utveckling i stället för avveckling är kännetecknet för bensinmacken i Vuollerim, sedan Ulrika Tallhed gick in som delägare.

Foto: Maria Ödalen

Vuollerim2010-02-12 07:21

För trots att Vuollerimborna många gånger känner sig motarbetade och åsidosatta av kommunledningen håller de fanan högt. Och på många håll är det kvinnor som håller i de yttersta trådarna.
Bensinmacken med tillhörande servicebutik ryktades vara på fallrepet när en tidigare delägare ville sälja. Men detta vändes till något helt annat: Kvinnokraft i egenskap av Ulrika Tallhed, som gick in och tog nya krafttag för att i stället utveckla verksamheten ihop med kvarvarande delägaren.
?Byandan är bäst?
? Vi har satsat på att utöka sortimentet med sådant som kan vara till nytta för byborna och vi har planer på att göra en kaféhörna i butiken. Vi ska också göra baksidan av byggnaden, den som är utåt riksvägen, mer attrkativ. Som det är nu syns inte ens vår skylt för de som kommer körandes söderifrån, säger hon.
Ulrika Tallhed är inflyttad Vuollerimbo sedan 1983 och hon har inga planer på att lämna byn.
? Det är enkelt att leva här och jag trivs. Byandan är det bästa med Vuollerim, hela byn är ju uppbyggd på ideell verksamhet.
Hon som tidigare var vd för Jokkmokkshus ser arbetsbytet som en spännande utmaning och ökad livskvalitet.
? Ingen dag är den andra lik och nu har jag en minut till jobbet i stället för fem mil enkel väg.
Byns framtid?
? Positiv. Men det krävs inflyttning, framför allt av yngre människor. Det ryktas att Vattenfall ska flytta verksamhet och då försvinner både arbetstillfällen och folk i produktiv ålder. Det vore inte bra.
Växthuset mitt i byn, även kallat det aktiva huset, drivs av en ekonomisk förening och till största delen kvinnlig kraft. Till våren fyller butiken med sina två anställda tio år och föreningen med sina hundratalet medlemmar elva år.
? Här försöker vi ta in det som saknas eller försvinner från bygden, för att bibehålla servicen. Det fungerar jättebra, säger Karin Granström som möter upp.
I Växthuset finns Norrbottens bygderåds huvudkontor och studieförbund inrymda. Härifrån säljs byggvaror, presenter, blommor och telegramservice. Post- och paketservice finns att få liksom bärhjälp vid begravningar. Lediga bostäder i byn finns listade och annan spontan hjälp att få efter behov.
Roligt telefonsamtal
? ?Har du sett min pappa?? är det roligaste telefonsamtalet jag fått. Och när personen väl presenterat sig så jag visste vilken pappa det handlade om, gick jag ut på gatan och över till Konsum och letade. Här finns inga väggar för vad vi hjälper till med, säger Karin Granström och skrattar.
Vikten av att byarna lever kan hon inte nog understryka.
? Försvinner byarna, försvinner centralorten med. Det är därför vi kämpar för att hela kommunen ska vara attraktiv. Tyvärr har vi inte alltid kommunledningen med oss, säger hon och hänvisar till den stympade skolan, det nedlagda badhuset och ett projekt ?Språngbrädan? som skulle gynna samverkan mellan föreningar och andra aktörer i hela kommunen men stoppades av ledningen för densamma.
Enligt kommunalrådet Anna Hövenmark (V) var motiveringen till avslaget på ?Språngbrädan? att det redan finns ett exakt likadant projekt, i vilket kommunen lägger in pengar och som täcker hela kommunen.

Utveckling i stället för avveckling är kännetecknet för bensinmacken i Vuollerim, sedan Ulrika Tallhed gick in som delägare.
Utveckling i stället för avveckling är kännetecknet för bensinmacken i Vuollerim, sedan Ulrika Tallhed gick in som delägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om