Hopp för museet
Stiftlesen Vuollerim 6000 ska upplösas men det innebär inte att muséet i sig går i graven med det.- Nej, tvärtom öppnar det dörren för nya aktörer att komma in på banan, säger stiftelsens ordförande Eivor Auna.
Informationsbyggnaden Vuollerim 6000 invigdes 1990, som ett resultat av de uppmärksammade utgrävningarna av stenåldersboplatsen på Älvnäset i Vuollerim. Nu ska stiftelsen som hållit i verksamheten sedan dess avvecklas. FOTO: Lennart Jönsson
Foto: Lennart Jönsson
- Att vi lägger ned verksamheten i stiftelsen är inte samma sak som att lägga ned muséet. Muséet stänger inte igen dörren utan det är tvärtom, vi ska ju öppna den, säger styrelseordförande Eivor Auna.
Hon framhåller svårigheten för stiftelsen att hålla verksamhet i muséet till den stora kostnad det innebär och minskat besökarantal.
Ett smalt uppdrag
- Det var ett smalt uppdrag vi fick och det är det vi jobbat efter med en budget på 736 000 kronor per år.
Stiftelsen Vuollerim 6000 har haft uppdraget att både sprida kunskap om forntiden, samt att främja kulturhistorisk forskning och experimentiell verksamhet.
- Det var arbetet med grävdelen som blev för dyr och det är ju i sig egentligen en fråga för staten. Det är väl ingen annan kommun i Sverige som tar ansvar för arkeologiska utgrävningar, säger Eivor Auna.
Jokkmokks kommunstyrelse har utsett kommunchefen Anders Nygårds att bilda en arbetsgrupp som ska arbeta vidare med den beslutade avvecklingen av stiftelsen Vuollerim 6000.
Eivor Auna tror att vägen därefter ligger öppen för en ny verksamhet i muséet som främjar Vuollerims turism.
Nya aktörer
- Att vi lägger ned öppnar upp för nya aktörer att komma in på banan och vidga vyerna för muséets innehåll. Att det finns många intressenter därute tvivlar jag inte på en enda sekund. Det är ett fint hus på ett fint område och hörsalen som är väl lämpad för konserter av olika slag har stått underutnyttjad i många år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!