Älgens väldiga hornkrona samlade 420,19 poäng i den bedömning som gjordes efter den utsatta torktiden sex månader.
Leif Jacobsson var 30 år när älgen kom över en ås upp på ett hygge på Mattislandet öster om Vuollerim. Älgarna var två, men Leif Jacobsson sköt på den närmaste, den som enligt vad som sägs ändå var den mindre av de båda.
–Ja, det vet jag inget om, säger Leif Jacobsson som sköt på den närmaste.
Älgen fortsatte springa, men det perfekta lungskottet fick snart stopp på den.
Då visste inte Leif Jacobsson att skottet hade fällt en älgtjur med horn som fortfarande räknas som i alla fall störst i Europa.
– Jag drömde om att få skjuta en 18-taggare, säger Leif Jacobsson som jagat sedan barnsben.
En 18-taggare låter i och för sig mycket respektingivande. Men det visade sig att älgens horn var bättre än så. 26 taggar, räknade naturfotografen Edvin Nilsson, som också var hornmätare i Jokkmokk, till när han visades hornkronan. Edvin Nilsson var ändå inte obekant med älgar med stora hornkronor. Han hade sett en hel del i Sarek. Men något liknade Vuollerimälgen hade han inte sett och skulle heller aldrig få se.
När Leif Jacobsson ringde och berättade att han skjutit en "maffig" älg, trodde Edvin Nilsson att han försökte luras. Leif Nilsson och kompisarna i jaktlaget hade fått ihop 433 poäng med hjälp av instruktioner i Jägarens uppslagsbok.
– Du ljuger! skrek Edvin Nilsson, berättar Leif Jacobsson.
– Vi trodde själva att vi hade mätt fel och gjorde om det flera gånger. Men det blev 433 poäng.
När Vuollerimjägaren bil-ledes fört älgkronan till Edvin Nilsson fick denne ta tillbaka. Nilsson fick ihop samma poängsumma som Jacobsson och kollegorna i jaktlaget fått, 433 poäng. Efter torkningen, då hornet krymper, korrigerades detta till 420,19 poäng.
Leif Jacobsson och hornet fick ge sig ut och resa i världen.
– Jag minns en mässa i Nürnberg i Tyskland. Älgkronan skulle mätas vid varje tillfälle och domarna i Nürnberg, en finländare och en britt, fick bara ihop 262 poäng.
Det visade sig att de båda bedömarna hade räknat fel och Jakobsson fick både ta emot en ursäkt och pris för årets trofé, en större medalj, vid en officiell tillställning.
– Jag har aldrig känt mig mer som en apa än då. Inhägnat område och folk som stod och tittade.
På måndagen inleds älgjakten igen. Leif Jakobsson kommer att vara med, men för hans jaktlag börjar jakten på onsdag eller torsdag. Då ger han sig ut med hund och bössa igen.