"De måste tänka mer på Vuollerim"
"Satsa på Vuollerim också och inte bara på Jokkmokk". Högstadieeleverna Josefin Granström och Elin Eriksson ger klara besked om sina förväntningar på nästa mandatperiods kommunpolitiker.
Framtiden i Vuollerim och Jokkmokk. Amanda Pettersson, Amanda Högström och Jessica Pettersson som nyligen börjat på Vuollerim friskola hör till dem som hoppas på att nästa mandatperiods politiker ser till landsbygden och Jokkmokks kommuns alla unga. FOTO: Maria Ödalen
Foto: Maria Ödalen
I en levande bygd full av byaengagemang har de av nuvarande kommunpolitiker blivit fråntagna badhuset och högstadiet i kommunala skolan. Och enligt vad de själva har hört så hänger nu också både biblioteket och ungdomsgården i byn löst i luften. Förhoppningarna på politikerna som ska hålla i styret de kommande fyra åren är klara:
"Badhuset måste öppnas"
- De måste tänka mer på Vuollerim och inte bara på Jokkmokk. Om Jokkmokk ska överleva måste även Vuollerim finnas kvar, säger Elin Eriksson.
- En annan sak är att vi vill att politikerna ska hålla vad de lovar och så får de inte stänga mer nu. Vi måste få ha någonting kvar att sysselsätta oss med här också. Det är visst osäkert om ungdomsgården ska öppna i höst och biblioteket kanske ska flyttas. Badhuset måste öppnas igen, det var kul att kunna gå och bada, säger Josefin Granström.
- Vi vill att de ska satsa på ungdomarna och något roligt vi kan göra på fritiden. Det är jätteviktigt, säger Elin Eriksson.
Flickorna är engagerade i vad som händer i bygden och just nu i valet. Dagarna innan det är dags kommer de och övriga elever att hålla utfrågning med kommunpolitikerna.
- Det ska bli spännande. I går var vi ute och frågade Vuollerimborna vad de tycker vi ska fråga politikerna om på vårt möte. Vi hoppas på god uppslutning av politikerna, säger Elin Eriksson.
De trivs båda i den nya friskolan, belägen på andra sidan fotbollsplanen som tillhör den kommunala skolan.
- Vi tror det här kommer att bli en väldigt bra skola och vi har bra lärare. Här är lugnare och vi får vara med och bestämma, säger Elin Eriksson.
- Men helst hade vi ju viljat gå kvar i den andra skolan men nu fick vi ju inte det. Vi vet ju inte ens varför de kom på att de skulle lägga ner den, säger Josefin Granström.
Skolans filosofi
Några skolkamrater planerar för morgondagens cykelutflykt. De är utsedda att laga utflyktsmaten och ska strax ge sig ut och handla ingredienserna.
- Det blir sallad med italienska kryddor, perfekt utflyktsmat, säger Amanda Högström.
Det är en uppgift i hemkunskap.
- Vi vill att det mesta av lärandet ska ha en autentisk mening. Det är en del i skolans filosofi, säger rektor Anette Amundsson och visar skolans nya IKEA-kök som blir elevernas teknikuppgift att sätta ihop.
- De får lära sig montera, följa en anvisning och läsa en ritning. Vem har inte nytta av det i livet?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!