Älvfåran kan få liv igen

Den har kallats Europas längsta torrlagda älvfåra.
Nu kan den få liv igen – tack vare kraftigt skärpta miljökrav på vattenkraftindustrin.
– Det här är en fantastisk vändning. Vattenfall kan tvingas uppfylla gamla löften, säger Kurt Lundström, Vuollerimgruppen.

Ett ärr i naturen. Så här ser det ut numera där Lilla Lule älv tidigare rann ut i Stora Lule älv. Vuollerimbornas hoppas att de miljökrav från EU som Sverige måste anpassa sig till i framtiden kan innebära att torrfåran får liv igen. Nedströms syns Porsidammen.

Ett ärr i naturen. Så här ser det ut numera där Lilla Lule älv tidigare rann ut i Stora Lule älv. Vuollerimbornas hoppas att de miljökrav från EU som Sverige måste anpassa sig till i framtiden kan innebära att torrfåran får liv igen. Nedströms syns Porsidammen.

Foto: magnus pehrsson

VUOLLERIM2013-10-09 07:49

Via en tunnel i Letsi kraftstation leder Vattenfall vattnet till Stora Lule älv, för att utnyttja det en extra gång.

Kvar finns ett ärr i naturen. 17 kilometer stenskravel i Lilla Lule älvs fåra, från Letsi till Porsiselet, nära Vuollerim.

– Sträckan är en steril öken. Men med minimitappning från Vattenfall kunde det bli en miljö som har liv. Bygden behöver arbetstillfällen och här kan man skapa det med hjälp av fisketurism och naturturism, säger Kurt Lundström, som är uppvuxen i Vuollerim.

– Jag var med på det sista laxfisket 1960. Vi fick 100 kilo lax i Vuollerimselet. Sedan stängde Vattenfall i Porsi.

Numera bor han i Uttran, Stockholm men engagemanget för hembygden är starkt. För två år sedan var han på plats i första kammarsalen när stora delar av riksdagen fick information om biologisk mångfald och vattenkraft i Sverige.

– Där hörde jag Kjell Jansson, vd för Svensk energi, berätta om hur bra det fungerade i Vuollerim. Där lever människorna i symbios med vattenkraften, enligt honom. Jag tänkte att alla politiker här måste få reda på sanningen och på vilka möjligheter som finns.

Det blev möte i Vuollerims folkets hus. Jokkmokk kommun och Padjerim byalag hakade på projektet och förra sommaren var fem riksdagsledamöter på besök i Vuollerim.

– Vårt projekt har rönt stort intresse hos politikerna. Det är många som vill att vi ska hålla dem informerade.

Vuollerimgruppen engagerat sig i vattenråden inom Bottenvikens Vattendistrikt och i början av september på Hav- och vattenmyndighetens dialogmöte i Göteborg presenterades Letsiprojektet.

– Vi vill ha försökstappningar på fem till tio kubikmeter i sekunden i fåran nedströms Letsidammen. Vi vill också att spegeldammen i Vuollerimselet ska få en fast nivå. Och att det ska planteras ut harr och öring, som det tidigare fanns naturliga bestånd av.

Vattenfall har dock motsatt sig planerna.

– I vintras vid ett stormöte på Folkets Hus i Vuollerim uppfattade vi att Vattenfall var positivt till provtappning. Men ett halvår senare var det tvärstopp.

Den 1 oktober fick Vuollerimgruppen dock tung draghjälp när ett delbetänkande i den statliga vattenverksamhetsutredningen presenterades (se separat artikel).

– Nu kan Vattenfall tvingas uppfylla gamla löften, säger Kurt Lundström och visar upp en informationsbroschyr från 1957.

Där lovar Kungliga Vattenfallstyrelsen bland annat "ett betydande och stadigvarande uppsving för Jokkmokks kommun" och "mycket omfattande naturvårdsarbeten" för att förhindra förfulning.

– Med den här tidningen knäckte Vattenfall motståndet i byn.

Nu ska utredningen i första hand ut på remiss till mitten av 2014.

– Vårt projekt kan hjälpa vattenmyndigheten att göra en utvärdering av hur stor volym vatten som behövs för att få ett ekologiskt system att fungera. Det här är från och med nu en riksangelägenhet, säger Kurt Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om