Mats Karström står mitt i ett skogsparti strax söder om Vuollerim. Bakom honom strömmar Lagnäsån med all sin kraft och framför honom har en grupp intresserade människor samlats. För Mats Karström är det en stor dag. Efter 36 års kamp för skogarna i Jokkmokks kommun sluts cirkeln, eller som han själv uttrycker det, målet är nått.
– 36 år är en lång tid, en väldigt lång tid. Mycket har också förändrats över tid. När jag började inventera skogarna på 80-talet var det inget av skogsbolagen som direkt pratade om biologisk mångfald. SCA som har samverkat i det här började titta på frågorna i den vevan. Men det fanns en hel del motstånd, skulle det avverkas så skulle det avverkas. Det är häftigt att det har gått att förändra den bilden, säger han den här eftermiddagen då reservatet Lagnäsån blir verklighet och därmed sätter punkt för en unik samverkan mellan skogsbolag och människa.
– Det har varit ett naturvårdsmaraton som varit ganska jobbigt i vissa delar, uppförsbackarna. Men jag är oerhört stolt och känner bara ren glädje efter de senaste årens långspurt där vi hjälps åt och samarbetat för att nå målet. Det är svårt att beskriva vad jag känner. Det här området var en isolerad ö, nu blir den en del i ett landskap när den binds ihop med Anderviksravinerna. Bara här finns ett 40-tal rödlistade arter.
Vid Lagnäsån finns representanter för SCA och Länsstyrelsen men även några av Mats Karströms gamla vänner från skogsgruppen Steget Före, som han grundade under senare delen av 80-talet, och som fört en enveten kamp för att rädda Jokkmokksskogarna.
– Mats blev vår "Messias" när han kom, utbrister Tommy Nyberg, en av de som varit med hela vägen där inventeringarna av Tapmok- och Aspberget blev det första steget.
– Jag kom verkligen i rätt tid till rätt plats. Tio år före hade varit alldeles för tidigt och tio år senare så hade nog den plats vi står på sett helt annorlunda ut.
– Det här är värdefulla skogsmiljöer som är viktiga för den biologiska mångfalden. Att vi lyckats ro en överenskommelse i hamn och skapa ett långsiktigt formellt skydd är mycket positivt, menar Hans Djurberg, hållbarhetschef på SCA.
Totalt handlar det om 25 skogar med höga naturvärden på SCA:s marker i Jokkmokks kommun som nu får ett långsiktigt skydd via naturreservat och naturvårdsavtal. Områdena omfattar 1 114 hektar produktiv skog.