Han skadade sig – SOS gick inte att ringa

I början av veckan fungerade varken mobiltelefoner eller fasta telefoner i Vuoggatjålme. När olyckan inträffade gick det inte att ringa till SOS alarm. "Man blir väldigt utsatt", säger Frans Helamb.

Foto: Samuel Nyberg

Vuoggatjålme2015-08-13 19:00

Björn Helamb i Vuoggatjålme ramlade från en stege och skadade sig. När sonen Frans Helamb skulle ringa 112 så gick det inte på grund av att både de fast och mobiltelenätet låg nere. Nätet var helt utslaget från lunchtid på måndagen till efter femtiden på tisdagen.

– Han tuppade väl av i 30 sekunder och sedan kunde han gå även om han hade lite ont. Vi satte honom i bilen och körde ned till Arjeplog. Det var väl i Ballastviken, tre mil härifrån, då började vi få kontakt, säger Frans Helamb.

Det tog 45 minuter från det att Björn Helamb ramlade till att de fick kontakt med 112. I området har man till och från störningar och problem med telefonin och mobiltäckningen.

– Det är klart att det är en obehaglig känsla. Man blir väldigt utsatt. Samtidigt är det så att man accepterar lite grann att det kan var så här uppe, säger Frans Helamb.

Björn Helamb minns själv ingenting av olyckan eller timmarna efter.

– Jag är blåslagen i hela kroppen så jag har ont överallt men annars är det inte så farligt, säger han.

Denna gång gick det efter omständigheterna väl men Björn Helamb säger att det skulle ha informerats bättre om avbrottet.

– Att de inte går ut någon information om var man ska ta vägen. Om det nu skulle ske riktig olycka och man måste ha dit till exempel ambulanshelikopter och stora resurser då är det ju bra om man nu bor i Vuoggatjålme om det är närmast att köra till Norge och larma eller köra till Arjeplog, man vet ju ingenting. Det tycker jag är oerhört bristfälligt, säger han.

– Jag tycker det är oerhört märkligt att man inte går ut i radion och talar om för folk i mitt område om det händer någonting om var de ska ta vägen för att få kontakt, säger Björn Helamb.

Det är inte ovanligt med avbrott i mobiltelefonnätet enligt Björn Helamb.

– Det är flera gånger det har varit telefonavbrott i vårat område och det här var ju både fast telefoni och mobil. Annars brukar man ju gå ut på radion då och då och tala om att det är ett avbrott och det som är i behov av telefon får ta sig dit eller dit. Eller alternativt att man far upp med en satellittelefon mitt i området och hänvisar till. Men absolut ingenting. Det hade lika gärna kunnat hända en stor skada där det var livsviktigt att få hjälp fort, säger han.

– Hade det varit något värre där man har mindre tid på sig då är man ju utsatt, säger Frans Helamb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om