Under maj månad meddelade Talga resources att de lämnat in sin bearbetningskoncession och miljö- och konsekvensbeskrivning för att få börja bryta grafit i berget Nunavaara, en dryg mil från Vittangi, i Kiruna kommun.
De två dokumenten behöver få ett godkännande för att bolaget ska kunna få ett miljö- samt brytningstillstånd.
Länsstyrelsen är den myndighet som fungerar som kontrollmyndighet för all gruvdrift i länet och har därför tagit del av gruvföretagets närmare 1300 sidors stora dokument för att få börja bryta grafit. Enligt David Berggård, miljöexpert på länsstyrelsen, behöver Talga resources kunna visa i sin miljö- och konsekvensbeskrivning hur bolaget ska kunna minimera utsläppen från gruvindustrin i Torne och Kalix älv, som är ett natura-2000 område.
– Sett till företagets verksamhet så är gruvdriften av begränsad då företaget bara bryta grafiten under visa tidsperioder. Det gör att gruvan att ha en begränsad påverkan på miljö, säger han.
Enligt miljö- och konsekvensbeskrivningen kan en brytning av grafiten leda till ökade halter av sulfat, kalcium och klorid. Men även en ökning av halterna för fosfor och kväve samt flera metaller beräknas att öka något. Det skulle kunna få konsekvenser på den fisk som finns i nära anslutande vattendrag till gruvindustrin och som har sitt utlopp i de båda älvarna.
– Det är bra att man ser över gruvdriften i sig men det handlar också om att ha en plan för hur man ska återställa gruvan. Ett vanligt sätt att göra det har varit att vattenfylla dem vilket i det här fallet skulle kunna leda till ytterligare utsläpp, säger David Berggård.
Talga resources har valt att driva de båda prövningar för brytning och miljötillstånd parallellt vilket David Berggård välkomnar.
– Det finns exempel där gruvbolaget fått brytningstillstånd men inte ett miljötillstånd, säger han.
David Berggård tror i likhet med Talga resources att bolaget bör kunna få myndigheternas beslut inom 12-18 månader.
Om bolaget får ett positivt beslut är de ett steg närmare att börja bryta 120 000 ton grafit per år. Talga resources har uppgett att en etablering kommer skapa 60 nya jobb i Vittangi och ytterligare 70 vid processverket som bolaget tänker placera på Hertsöfältet i Luleå.