Fågelexperten om svankrocken

"Att ena ögat var skadat kan vara en delförklaring till att svanarna krockade och föll ner". Det säger fågelexperten Susanne Åkesson, professor i zooekologi.

Ett skadat öga kan vara en viktig delförklaring till att svanarna krockade och störtade, enligt Susanne Åkesson, professor i zooekologi.

Ett skadat öga kan vara en viktig delförklaring till att svanarna krockade och störtade, enligt Susanne Åkesson, professor i zooekologi.

Foto: Hossein Salmanzadeh

Vittangi2023-10-10 16:35

Det var under måndagseftermiddagen som två svanar krockade på hög höjd i Vittangi så illa att de störtade och senare avled. 

– Svanar kan ha lite bekymmer med att manövrera och styra undan snabbt om det är lite blåsigt. Det kan ha bidragit som en försvårande omständighet, säger fågelexperten Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet men som även sitter i expertgruppen för Sveriges Radios program Naturmorgon.

Hon tror att det måste ha varit ett misstag av svanarna för så här års är det inga revirstrider.

– Det kan också vara svanar som förbereder sig på flyttning och därför lastat på sig mycket extra fett. Då blir vikten ett problem för att manövrera, säger hon.

Lars Agneholm, som var med vid händelsen i Vittangi, berättade att när de fångade in den ena svanen så såg han att det ena ögat var skadat, något som Susanne Åkesson ser om en möjlig orsak till krocken.

– Det är ju en förklaring till varför den ena fågeln gjorde en missbedömning eftersom den inte såg åt det ena hållet och då kom för nära varandra. Det kan vara en viktig förklaring till varför det här hände, säger fågelexeprten Susanna Åkesson och fortsätter:

– Sedan ligger de här svanarna på marginalen för vad de klarar så här års. Det är en lång startsträcka för dem när de ska upp. Vädret kan ha bidragit men synen har säkert varit avgörande för att krocken inträffade. Att de inte sedan kunde hantera det hela i luften kan bero på vikten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!