S i Kiruna röstade nej till gruvan – finns två falanger

Fem rösters marginal blev det för nej-sidan när Socialdemokraterna i Kiruna röstade om planerna på en grafitgruva i Vittangi. Men en sida inom partiet har flaggat för att partilinjen inte hålls i den här frågan kommunpolitiskt. "Vi måste diskutera det i vår partigrupp innan fullmäktige", säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Det är planerna för en gruva i Nunasvaara södra som är i fokus för S i Kirunas omröstning. Nej-sidan vann men det betyder inte att det är självklart att partiet följer en ståndpunkt vidare när frågan ska hanteras kommunpolitiskt.

Det är planerna för en gruva i Nunasvaara södra som är i fokus för S i Kirunas omröstning. Nej-sidan vann men det betyder inte att det är självklart att partiet följer en ståndpunkt vidare när frågan ska hanteras kommunpolitiskt.

Foto: Maria Unga

Vittangi2024-02-29 19:00

Det var för andra gången som arbetarekommunen röstade om Talgas gruvplaner. Förra årets omröstning ogiltigförklarades för att man inte följt stadgarna. Flest röster från medlemmarna i arbetarekommunen landade på nej till Talgas planer på grafitgruva i Nunasvaara södra. 19 röster för nej-sidan mot 13 för ja-sidan, och en avstod från att rösta.

– Först gjorde vi en omröstning i styrelsen och resultatet blev nej och sedan hade vi medlemsmötet i söndags och där blev det också nej, Det är tredje året jag sitter nu och det är första gången som en fråga går till omröstning. Vi har varit så överens om allt annat, säger Anders Tano, ordförande i arbetarekommunens styrelse.

Vilka är skiljelinjerna?

– Vi får inget tillbaka menar nej-sägarna och man är orolig för vattnet. Det är fyra älvar som drabbas menar man. Det är de två stora grejerna. Ja-sägarna menar att miljödomen fastslår att det är utrett och färdigt. Det är två olika sidor, säger Tano.

undefined
Anders Tano, ordförande i arbetarekommunen i Kiruna, har inte tidigare varit med om att medlemmarna måste ta till en omröstning. "Vi har alltid varit överens", säger han.

Det är alltså två olika viljor inom partiet och ingen enhetlig partilinje. Omröstningen pekar på att det är oklart hur kommunens officiella ståndpunkt kommer att bli.

– Vi är ett stort parti och det finns många åsikter. Vi har argumenterat för både ja och nej. Den ena dimensionen är rent politisk. Där är vi överens. Vi tycker inte att det är rätt att när naturtillgångar utvinns att man inte behöver lämna tillbaka något av de man tjänar till kommunen, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Kommer partilinjen sedan att följas när frågan går vidare till kommunfullmäktige?

– Nej-sidan hävdade i inledningen av medlemsmötet att oavsett hur resultatet blir av omröstningen så kommer man ändå att säga nej. Där har man frångått partilinjen. Vi måste prata ihop oss om hur vi förhåller oss till det när frågan så småningom kommer upp i fullmäktige.

Du kan alltså inte veta om beslutet står fast i fullmäktige?

– Vi måste diskutera det i vår partigrupp i fullmäktige och klargöra den här frågan. Det vi ska ta ställning för, först i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige är om processen för detaljplanen ska gå vidare eller inte. Detaljplanen har varit ute på samråd och sedan blir det granskning och i nästa steg är det frågan om antagande.

undefined
Mats Taaveniku (S) menar att söndagens omröstning leder till att Socialdemokraterna måste prata ihop sig i partigruppen innan fullmäktige. Då ska kommunen ta ställning till en formell ståndpunkt om den planerade grafitgruvan i Vittangi.

Är det en partispricka?

– Det är ingen spricka i partiet. Men det är en komplex och viktig fråga för hur vi ska förhålla oss till framtida, nya gruvetableringar. Fördelningspolitiken är nummer ett och där är vi helt eniga. Jag är ambivalent i frågan och kan argumentera för Talga och också mot Talga. Jag röstade för ett ja, men samtidigt är det medlemsmötet som bestämmer inriktning för partiet och då är det ett nej så här långt.

Hur tungt väger kommunen?

– Vi har ju planmonopol så kommunens ord bör väga väldigt tungt. Det som kan hända är väl att Talga ansöker om planföreläggande hos regeringen om det skulle bli ett nej från kommunen.

Enligt Talgas presschef, Cen Rolfsson är medlemsomröstningen inte något som bolaget kommenterar.

"Eftersom inga beslut är tagna i formella beslutsforum ännu och vi är ett börsbolag så kan vi inte gärna spekulera kring dessa ting".

Bolaget inväntar besked från högsta instans, alltså Högsta domstolen, som ska ta ställning till om man ger prövningstillstånd i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!