De stora frågorna att ta ställning till i domen har varit gruvans utsläpp i närliggande vattendrag samt rennäringen i området.
– En gruva innebär alltid ett ingrepp i naturmiljön och en påverkan på rennäringen. I det här fallet kommer gruvbrytning bara att få ske de sex månader per år som samebyarna inte vistas i området. Domstolen har därför kommit fram till att gruvverksamheten och rennäringen kan existera tillsammans på platsen, säger Lena Nilsson, tekniskt kunnig domare i målet.
Enligt rättens ordförande, rådmannen Anna Svedjevik, anser domstolen att det underlag som Talga Resources framställt är nog för att kunna göra en fullständig bedömning och därigenom ge ett miljötillstånd.
I Talma sameby mötes onsdagens beslut med besvikelse. Nils Johanas Allas menar att även om det inte kommer att ske någon brytning under ett halvårstid så är det inte så att industriområdet upphör att existera under vinterhalvåret.
– Det kommer att pågå annan typ av verksamhet inne på området och jag förstår inte hur renarna ska få betesro i området. Jag vet inte var renarna som brukar befinna sig i området under sommaren ska flytta på sig om de inte är i det här området, säger han.
Samebyn har inte beslutat om de kommer att överklaga beslutet till mark- och miljöverdomstolen.