Nu i veckan sköts två björnar från helikopter mellan Vittangi och Lannavaara. De sållade sig till en skara av 31 björnar som fällts under skyddsjakt i Norrbotten senaste månaden, enligt rovdjursdatabasen Rovbase där omhändertagna björnar registreras när de dokumenterats av länsstyrelsens naturbevakare.
Jakt från helikopter eller terrängfordon som skoter och fyrhjuling är en kontroversiell fråga som möts av motstånd från både medborgare och jägare. Att söka upp vilt med motorfordon bryter mot jaktetiken och är olagligt. Men under skyddsjakt kan länsstyrelsen bevilja att björnar fälls från helikopter eller lokaliseras med snöskoter.
– Det är ett undantag. Man får inte jaga med motorfordon överhuvudtaget, men när det gäller skyddsjakter får man göra avsteg eftersom det handlar om avlivning, säger Anna Danell Savela, rovdjurhandläggare på länsstyrelsen.
I de flesta fall har man använt helikopter.
– Det är lindringare att de fälls från helikopter än att man jagar dem med skoter. Man får inte heller förfölja dem eller skjuta från skoter. Sedan finns det samebyar som sköter jakten enbart från marken, säger Anna Danell Savela.
Länsstyrelsen upplever i år en ökning av antalet ansökningar om skyddsjakt. Totalt 31 stycken gällande 46 björnar har lämnats in av samebyarna. Länsstyrelsen har beviljat att 32 björnar får avlivas.
Så många skyddsjakter har det inte varit sedan den snörika våren 2017 då 42 björnar fälldes. 2018 och 2019 sköts 16 respektive 14 björnar.
Under kalvningsperioden är renarna känsliga för björnangrepp och att det fortfarande är mycket snö gör läget besvärligare. Länsstyrelsen tror också att anmälningarna ökar när björnspåren i snön gör det möjligt att ansöka om skyddsjakt längre.
De många skyddsjakterna är ett tecken på att björnstammen kan ha vuxit. Björnobservationerna har också ökat tre år i rad, enligt länsstyrelsen. Svenska Jägareförbundet vill se att fler björnar fälls under licensjakt på hösten. De tror att traditionell björnjakt har större acceptans bland befolkningen än jakt från helikopter.
– Vi vill ha så mycket licensjakt som det är möjligt för att minimera skyddsjakten. Vi har också i flera år velat få till ett försök med licensjakt på våren, säger Björn Sundgren, viltvårdskonsulent på jägareförbundet.