Förädling av biogas kan ge jobb Vittangi

I Vittangi utvecklas en mobil anläggning som kan omvandla rötgas till färdig fordonsgas.Förhoppningen är att den ska kunna tillverkas i stora serier och ge ett 30-tal jobb till byn.

Göran Grönhammar från Oskarshamn och P-O Karlsson från Jukkasjärvi har varit med att utveckla anläggningen som uppgraderar biogas till fordonsgas. Hela anläggningen är inte större än att den kan lyftas på en lastbil. FOTO: HANS STERNLUND

Göran Grönhammar från Oskarshamn och P-O Karlsson från Jukkasjärvi har varit med att utveckla anläggningen som uppgraderar biogas till fordonsgas. Hela anläggningen är inte större än att den kan lyftas på en lastbil. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

VITTANGI2010-10-02 15:35
I veckan bjöds representanter från bland annat Vattenfall, länsstyrelsen och Lantbrukarnas riksförbund till ett event i Vittangi där pilotanläggningen med namnet Biosling var huvudattraktionen.
Kolsyrat vatten
Värd för sammankomsten var Arctic Nova med innovatören och företagsledaren P-O Karlsson i spetsen.
Konstruktionen bygger på att binda koldioxiden i rötgas och uppgradera den till gas som
kan klassas som fordonsgas.
En vinda med 6 200 meter slang spelar en viktig roll i processen.
Det är när slangvindan roterar och biogasen och vatten utsätts för tryck som de kemiska reaktionerna sätts i gång. Ut kommer 94-procentig metangas samt kolsyrat vatten.
Sluttester i Alvik
- Det är som en Sodastream, fast det är gasen som vi vill åt, säger biogasexperten Lars Kjellstedt som har anlitats som konsult för de tekniska lösningarna.
Den ursprungliga idén kläckte dock smålänningen Göran Grönhammar när han lekte med trädgårdsslangen hemma i Oskarshamn. När talgdanken gick upp tog han kontakt med P-O Karlsson som han visste sysslade
med utveckling av innovationer.
- Det har varit en tuff resa på fem och ett halvt år efter det. Vi har tagit fram prototyper som har vägt flera ton, säger P-O Karlsson.
Om Biosling är jättestor för att vara en Sodastream så är den jätteliten för att vara en gasanläggning.
Den kan fraktas på en lastbil och exempelvis ställas upp på en lantgård där man ofta har småskaliga biogasanläggningar. Kapaciteten är gas motsvarande 650 liter bensin om dagen och den är dimensionerad för biogas från 400-500 kor.
Det är dock gödsel samt slaktavfall från grisar som ska förse pilotanläggningen med biogasråvara den närmaste tiden. Den ska nämligen köras på Alviksgården utanför Luleå för sluttester.
P-O Karlsson är redan övertygad om att det finns en marknad för produkten och hoppas att tillverkningen ska ske i Vittangi.
"Hoppas de hugger"
- Nu hoppas vi kunna få i gång en produktionslina. Jag ser det inte som någon omöjlighet att det ska kunna ge 30 anställningar i byn, säger han.
Finansieringen återstår att lösa.
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) har visat upp ett prospekt vid landshövdingens senaste möte med länets kommunalråd.
- Norrbotten har ju utsetts till ett pilotlän för grön omställning. Jag hoppas verkligen att länsstyrelsen hugger på det här, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om