Redan under förra året startade flera av byborna en grupp där syftet var att planera för hur man ska uppmärksamma byns 350-årsdag. Det har både bakats och fejats för att få byn i topptrim till firandet, med start på fredagen.
De dryga 1 300 invånarna i byn och tillresta kommer att få chans att delta i motionslopp, unicornridning, författarbesök och fotoutställningar.
Det har däremot inte alltid funnits så här många boende i byn. Det första nybygget för det som senare skulle bli Vittangi är daterat 1674 och kom till i och med att platsen sågs som en strategisk punkt för övernattning mellan Svappavaara och Masungsbyn. Byar som grundats drygt 20 år tidigare.
Innan någon bosatte sig i Vittangi var platsen känd och använd för fiske. Det skulle dock dröja 60 år innan det skedde någon fortsatt tillväxt, förutom det gästgiveri som grundades på orten.
Under fredagen kommer en av Vittangis mest kända författare för ett samtal om utbrändhet och den svenska arbetsmarknaden.
– Vi kommer bland annat att få besök av Kjell Rautio. Han har skrivit boken "Vi är inte maskiner" och han kommer att vara på hembygdsgården. Sen ska vi inviga kapellet med Maria Smeds", säger Agneta Henriksson.
När Vittangi grundades livnärde sig byborna på jordbruk, fiske och handel med de samer som brukat marken i och runt Vittangi under lång tid. Runt början på 1800-talet hade byn vuxit till ett 30-tal boende. En siffra som skulle växa till 362 personer i början på 1900-talet för att nå sin topp 1960. Då bodde 1 445 personer i byn.
Från 1940 och fram till 1970 byggdes mycket av det som skulle komma att bli Vittangi centrum med flera hyreshus, skolbyggnader, busstation, det gamla tingshuset och panncentralen.
– Vid aktivitetscentralen, vilket är i centrum av byn, blir det både loppis från Vittangi sportklubb och bokbord från pensionärsföreningen, säger Ann-Kristin Lindblom, medlem i Vittangi hembygdsförening.
Den modige har även chansen att lära sig vad det verkligen krävs för att bli en bra drak- eller unicornryttare under fredagen.
– Det kommer att bli många spännande aktiviteter och det är roligt att så många är med och bidrar, säger Agneta Henriksson.