30-årige Erik Andersson i Vitåfors fyller i lite bensin i snöskotern. Sedan kopplar han i en stor och bred sladd innan han tar på sig hjälmen och vrider på startnyckeln. Han är på väg på ännu ett uppdrag i skoterledens tjänst. Likt många andra eldsjälar är han med och sköter om en del av snöskotrarnas eget vägnät.
– Jag vill ju att både jag själv och andra ska kunna få åka på bra leder. Det här är ju också ett sätt att förebygga så att man inte åker i till exempel skogsplanteringar.
Han sladdar skoterleden mellan byarna Högsön och Avafors i Vitådalen i Luleå kommun. Och han gör det oavlönat på sin fritid.
– Ibland kommer jag hem från jobbet och startar skotern och åker i väg. Det brukar ta ungefär fyra timmar att sladda de fyra mil som jag kör och sköter. Man får ligga på 20-25 kilometer i timmen för att få ett bra resultat så det fungerar inte att köra fort. En skoterled kräver vård och skötsel.
Enligt honom bidrar får Vitådalens skoterklubb mellan 20 000 och 30 000 kronor i bidrag från Luleå kommun som ska täcka bland annat drivmedel. Den resterande delen av kostnaden täcks av medlemsavgifter.
– Det är ju så här det fungerar. Lederna sköts om av skoterklubbarna och deras medlemmar. De pengarna ska räcka till inköp av snöskoter, bensin, service och reparation, säger han.
Snöskotern som han drar den tunga sladden med ägs alltså av skoterklubben.
– Det är ju ett slitage på en skoter som hela tiden ska dra tungt. Därför har nog de allra flesta klubbar en speciell snöskoter för just det.
Han trivs också med att vara ute på leden.
– Det är rofyllt. Jag trivs att vara ute i natur och vildmark. Det är också många som sätter värde på det jobb som jag gör och det gör det ju lättare att ge sig ut. Jag har nog inte hört en enda som är negativ, säger han.
Samtidigt hade han gärna sett att fler engagerar sig.
– Det tar mycket tid och vissa gånger är jag trött men åker ut ändå. Hade man inte skött om lederna hade det varit fler sönderkörda skotrar och också mycket mer friåkning, säger han.
De moderna snöskotrarna med höga kammar på mattorna gör att slitaget på lederna ökar. Och snart stundar påsk.
– Och på vårvintern leks det mer runt lederna. Men de flesta visar ändå respekt och river inte sönder, säger han.