Längsta loppisen – en succé

Den 21 juli såg en ny stor loppmarknad dagens ljus. Människorna i Vitådalen hade tänkt i nya banor. Istället för att samlas på ett enda ställe gick nu ett loppisrace genom dalen med 32 stopp i nio olika byar.

Allan Hammer jagar älg på Sörliden mellan Vitåfors och Avafors. Där är det ont om stora tjurar men vad gör väl det när man kan köpa en snygg monterad älgkrona på loppis för blott 250 kronor.

Allan Hammer jagar älg på Sörliden mellan Vitåfors och Avafors. Där är det ont om stora tjurar men vad gör väl det när man kan köpa en snygg monterad älgkrona på loppis för blott 250 kronor.

Foto: Joakim Nordlund

VITÅ2018-07-24 20:45

Säger man loppmarknad går kanske tanken till den stora loppisen i Arcushallen i Luleå som arrangeras två gånger varje år. Den har blivit en stor succé och känslan är att även loppisen i Vitådalen har goda chanser att bli en klassiker. Dit är det givetvis en bit eftersom den arrangerades för första gången 21-22 juli.

Hela idéen bygger på att bjuda besökarna på en loppmarknadsodyssé längs hela älvdalen.

– Tanken är att var och en ska få göra sitt eget upplägg men att vi ska hålla ihop allt ändå. Samtidigt som de också får uppleva byarna och livet på några av gårdarna i den här delen av Luleå kommun, säger Ida Jonsson som är en av initiativtagarna.

Bland annat hade Torgny Enbom från Jämtön specialtillverkat en folder med en karta som på ett enkelt och lättbegripligt sätt berättade lite kort om varje loppisanhalt och hur besökarna skulle köra för att hitta dit.

– Torgny har ju gjort ett jättejobb med den. Fantastiskt skoj och jätteproffsigt. Verkligen, säger Ida Jonsson.

Det som började som ett tankefrö när grannarna Ida Jonsson och Gunvor Jernberg i Vitå träffades och började prata lite runt den här idéen kan liknas vid en snöboll som börjar rullas i kramsnön.

– Vi slängde ut en förfrågan på Facebook och märkte rätt snart att intresse fanns och här är vi nu, säger Ida Jonsson och ler ikapp med solen.

Fler och fler hörde av dig och till sist hade hela 32 från nio olika byar anmält sitt intresse.

– På några av gårdarna är det flera som säljer så egentligen är det nog åtminstone 40 olika försäljare här, säger hon.

Uppläggen varierade lite från gård till gård. Förutom loppmarknaderna kunde besökarna få hälsa på gårdens djur. På några platser kunde man dessutom köpa olika slags hantverk. Var man hungrig – och törstig – fanns där fika, soppa eller hamburgare.

Hos Linn och Anders Rosendahl kunde man, förutom loppmarknadserbjudandena, till exempel köpa ägg från gårdens höns. Men marknaden sträckte sig längre än så. De sålde också tuppar och kycklingar som de själva har fött upp. Och här var det verkligen lokalproducerat på flera plan. En av tupparna i burarna hade värpts fram från ett av de kravmärkta ägg som inhandlats på Coop i Råneå.

Cooptuppen från Råneå hade inte problem med uppmärksamheten från gårdens nya besökare.

– Nej, han var ensam att komma just då så han har fått vara bredvid mig när jag badat badkar och kollat på Netflix, säger Linn Rosendahl och lyfter upp tuppen.

Den som ville bli ägare till den ståtliga hanen kunde bli det för det facila priset av 50 riksdaler.

– Egentligen brukar vi ge bort tupparna men nu är det ju marknad. Och han är ju lite speciell, säger Linn Rosendahl och ler.

Hönsmarknaden pågick parallellt med loppisen och Anderas Rosendahl lyfte ut två kycklingar som fick åka vidare till ett nytt hem.

Kommersen pågick med andra ord längs hela älvdalen – på en mängd olika plan. Och det gällde att ligga i om man ville stanna på varje plats. Robert Lundqvist och hans blivande fru Lina Sundqvist letade fynd till nästa sommar när de skulle gifta sig.

– Vi har bland annat hittat ett par fina gamla trälådor där man kan ha snacks och sånt, säger Robert Lundqvist.

– Vi har väl tänkt hinna med ett stopp på varje loppis så det gäller att ligga i, inflikar Lina Sundqvist och visar upp den fina specialtillverkade kartan som hjälpte dem att hitta fram. Robert Lundqvists mor Ingrid Lundqvist startade resan i Jämtön där hon gjorde flera köp som hon var nöjd med.

– Jamen där fanns ju hur mycket fint som helst. Kolla in den här fina gjutjärnspannan. Ingen rost och i riktigt fint skick. Sedan har jag köpt en fin liten flytväst till barnbarnet som passar fint till kommande båtturer, säger hon.

Och Gunvor Jernberg i Vitå samlar på gamla bonader som hon nu hade dekorerat en vackert grå uthusvägg med. Förutom loppmarknadsattiraljerna sålde hon även mjukkaka bakad i riktig bagarstuga.

– Det har kommit folk från lite varstans. Vi har till och med haft besökare som kommit ändå från Finland. Det är ju glädjande. Det har varit full fart här från att vi öppnade klockan tio, säger hon.

Temperaturen i skuggan låg precis under 30-strecket och hon fick fylla på de framställda tillbringarna med vatten med jämna mellanrum.

– Och då kan du tänka dig hur varmt det är inne i köket, säger hon skämtsamt.

Loppmarknadshelgen i byarna längs Vitådalen kan också vara landets till ytan största loppis. Den sträckte sig från Rörbäck till Forshed.

– Vi såg en på Facebook där de sa att de var Sveriges längsta och den var 47 kilometer. Och vår är ju lite längre så då borde vi rimligtvis kunna vara Sveriges längsta, säger Ida Jonsson.

Besökarna kunde göra stopp i Rörbäck, Jämtöavan, Jämtön, Strömsund, Högsön, Vitå, Vitåfors, Kvarnberg och Forshed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om