– Det verkar som att kommunen vill strypa Vitådalen, säger Birgitta Olsson, en av flera bybor som skickat en skrivelse till socialförvaltningen.
Förändringarna inom hemtjänsten innebär att Vitågruppen från slutet av januari ska utgå från Råneå i stället för Vitå. I dag består gruppen av elva tjänster, men den ska utökas till 23.
Kritiken: längre resor till jobbet och även i tjänsten för personal, ökad stress och mindre tid för brukarna, elva arbetstillfällen försvinner från Vitå samt ökade bilkostnadar för kommunen och dåligt för miljön.
– När man flyttar jobben till Råneå blir det längre sträckor att köra. Det är sex mil mellan Råneå och Långsel, exempelvis. Med dåliga vägar och vinterväglag förstår man att det blir ännu svårare att få personal hit om det genomförs, säger Birgitta Olsson.
Kravet från Vitåborna är att socialnämnden ska hantera ärendet och att förändringarna skjuts upp tills dess.
Lena Kruse, verksamhetschef vid socialförvaltningen, säger att förändringarna beror på att hemtjänstgruppen i Råneå behöver avlastning och att det varit svårt att få personal till Vitå.
– En arbetsgrupp med bland annat personal från Vitå och Råneå inblandade har tagit fram förslaget så jag blir lite förvånad över kritiken. Vi ska bygga om rutterna så att de genomförs på annat sätt än tidigare. Det är fem anställda som bor i Vitå och skulle vi ha alla leasingbilar i Vitå måste alltså 18 personer ta sig dit, säger Kruse.
Hon tycker inte att beslutet behöver tas av politikerna.
– Vi har gjort liknande förändringar i andra grupper tidigare. Vi ska givetvis utvärdera hur det här går.
Även när det gäller skolmåltider ser Vitåborna en försämring för dörren. Förändringar inom måltidsservice ingår i en besparing beslutad av barn- och utbildningsnämnden.
Ett förslag är att slå ihop köken i förskolan och grundskolan i Vitå och att det gemensamma köket ska bemannas med en tjänst i stället för två.
– Ingen vill ha den tjänsten. Det blir för slitsamt. Det har lett till att hon som haft tjänsten på förskolan sagt upp sig och flyttat. Tjänsten i skolköket har varit vakant ett längre tag. Att slå ihop köken är bra, och jag vet att det finns minst två behöriga kokerskor som vill jobba här. Men de är inte intresserade när det är utformat som en tjänst, säger Birgitta Olsson.
– Det stämmer att vi tittar på att slå ihop närliggande kök och att bemanningen i Vitå diskuterats. Detta var i samband med naturliga förändringar i personalsituationen. Men i dagsläget är det inte aktuellt. Vi har annonser ute och avser att bemanna båda köken under våren, säger Thomas Parvin, chef för serviceavdelningen vid barn- och utbildningsförvaltningen.