I ett pressmeddelande som släppts under onsdagen meddelar Copperstone Minerals att man ingått ett "icke-bindande" avtal med Sunstone Metals som är ägare till Avalon Minerals Viscaria AB.
Vad innebär "icke-bindande" avtal?
– Både vi och Sunstone behöver bl a godkännande från våra bolagsstämmor. Men vi har arbetat hårt med detta i tre månader som vi anser är en strålande affär för båda parter, med stora synergier för båda projekten (Arvidsjaur och Kiruna) och för båda bolagen. Vi är helt inställda på att komma i mål med affären, säger Copperstones styrelseordförande Michael Mattsson.
De slutgiltiga avtalet väntas vara färdigt efter företagens bolagsstämmor – någon gång i oktober-november. Affären skulle gå till så att Sunstone förvärvar b-aktier i Copperstone till ett värde av 160 miljoner kronor samt en kontant betalning på 40 miljoner kronor om avtalet sluts. När ytterligare förhandlingar rörande miljötillståndet är i hamn får Sunstone ytterligare 46 miljoner i aktier samt 20 miljoner i kontant. Aktierna kommer sedan att låsas i 18 månader, vilket är seden vid denna typ av transaktioner. Senast i mars 2017 talade Norrbottens Media med Sunstone Metals vd Malcolm Norris om återöppnandet av Viscaria (som skjutits upp ett antal gånger) och då var planen tidigast 2020. Exakt vad som händer vid Copperstones övertagande av gruvan är för tidigt att sia om.
Finns det en ambition att öppna gruvan igen?
– Ja, det måste man väl ändå säga. Vi förvärvar inte tillgångar bara för sakens skull, säger Michael Mattsson.
Samtidigt är han tydlig med att processen från förvärvande av Viscaria till att en gruva startas är lång och komplicerad.
– Mycket fotarbete återstår innan vi ens kan fatta beslut om konstruktionen. Det rör sig om ett par tre år och en investering på 100-120 miljoner innan vi ens kommit till den punkten.
Då kan det röra sig om 100-200 jobb vid en eventuell gruvstart.
– Vi kan inte lova för mycket, men vi finns i Norrbotten för Norrbottens skull och EU har ett stort behov av basmetaller. Men det finns en hel del saker som behöver lösas, så som vem som skulle vara gruvoperatör, innan man kan gå mot gruvbeslutet. Men utan ambitionen skulle vi inte göra detta.
LKAB bröt koppar i Viscaria med start 1980 fram till 1985 då den såldes till Outokumpu som skötte gruvan fram till 1996. Enligt de mätningar som genomförts i gruvan finns en malmkropp på 52,4 miljoner ton innehållande koppar i olika former motsvarande 608 900 ton.