– Det första folk märker är våra dräkter. Folk kommer självmant fram och säger att de är fina. Men intresset för frågorna vi driver är också stort, säger Helena Partapuoli.
Åtta renskötare anlände till Visby redan i helgen för att resa upp en lavvu, en kåta, som kommer att vara utgångspunkten för deras kampanj under Almedalsveckan den 29 juni till den 6 juli. Syftet är att informera om samer och renskötsel.
– Vi vill uppmärksamma vad det är som händer i Sápmi. Det är första gången vi är i Almedalen på det här sättet men kanske inte sista. Vi hoppas på att få med oss fler kontakter och mer stöd, säger Helena Partapuoli.
Förutom att dela ut blanketter och prata med besökare kommer Helena Partapuoli, som representant för projektet "Mot markintrång i Sápmi", att hålla tal vid torsdagens demonstration mot nya kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland. Där kommer även Åsa Blind, Gällivare, att jojka.
Det samiska samarbetet med nätverket Ojnareskogen har pågått i snart två år, efter att aktivister från Ojnareskogen hörde av sig och ville delta i samernas kamp. Representanter för närverket har bland annat besökt samebyar i Kiruna, och renskötare har i sin tur gjort studiebesök på Gotland.
– Det är viktigt att visa vårt stöd nu och protestera mot exploateringen av våra marker, på Gotland och hos oss i norr. Vi håller koll på varandra och hjälper till i deras kamp, säger Helena Partapuoli.
En av initiativtagarna till projektet "Mot markintrång i Sápmi" är Matti Berg, sametingsledamot och ordförande i Girjas sameby. Också han är i Visby i veckan.
– Det är en oerhörd mötesplats, sen får man väl se vad det ger. Men det är alltid bra att träffa folk. Vi finns ute i vimlet och informerar, hela dagarna och hela kvällarna. Vi deltar i seminarier och ställer frågor, säger Matti Berg.
Han kommer till exempel att tala när svenska gruv-, mineral- och metallproducenters branschförening SveMin organiserar ett seminairum på temat "Vem äger marken? Kan gruvverksamheten samexistera med andra näringar?". Dit kommer representanter från både riksdagen och regeringen.
– Det kommer att vara en jättemöjlighet att få ut vårt budskap. Jag kommer att trycka på att vi som har brukat marken i årtusenden måste på något sätt ha en moralisk rätt till den, säger Matti Berg.