Turismen från utlandet har ökat med 160 procent sedan år 2000, berättade Martin Karlsson från HUI research. I Kirunafjällen var förra året 34 procent av besökarna, från utlandet.
– Det är väldigt kul för den svenska besöksnäringen men det betyder inte att allt är frid och fröjd. Det finns många hinder i form av bristande infrastruktur och dålig mobiltäckning.
Hans Gerremo, vd för Svenska skidanläggningar, tog upp ett eget exempel.
– Jag skulle ta bussen till Nikkaluokta från Kiruna för en tid sedan och ville betala med kort. Men chauffören hade ingen automat för det. Där stod också ett par från Italien, Tyskland och Nederländerna. Jag hoppas Norrbottens länstrafik har löst det där nu, den digitala biten måste funka.
Men sedan kom det mesta att handla om vikten av samarbete mellan turismföretag, kommuner och storföretag som LKAB. Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB fick frågan av moderatorn Maria Nygren om storföretaget lagt en död hand över området. Men han betonade tvärtom att det var LKAB som drog järnvägen till Kiruna.
– Innan vi kom fanns det ingen väg, ingen järnväg och definitivt inget flyg. VI behöver varann, ett plus ett kan bli tre, om industrin kan samverka med turistnäringen. LKAB byggde stolsliften i Abisko som nu på väg att bli världens centrum för norrskensturism.
Många utmaningar är gemensamma för turismen som för LKAB, menar han.
– Vi behöver fler medarbetare, då behöver vi framgångsrika turistföretag som kan erbjuda deras partner jobb. Men vad säger man på länsstyrelsen? Vi kan inte bygga någon ny stolslift i Björkliden, för det kan komma att störa någon på sommaren. Det lägger en död hand på utvecklingen.
Niklas Nordström, höll med, det är ingen enmansshow att få turisterna att välja Norrbotten.
– Vi kan inte sitta och gnälla, utan göra det tillsammans. Det finns saker som staten gör som hjälper till. Vi har haft en internationell flygövning som genererade 7000 gästnätter och gav oss en intäkt på 10 miljoner kronor på den lokala marknaden.
Björn Nilsson, vd för Norrlandståg, säger att han gläds åt att tågtrafiken växer i hela landet men irriterar sig på att tillgängligheten på spåren försämrats sedan åttiotalet.
– Då kom Norrlandståget upp tre timmar snabbare från Stockholm. Nu är det trängre på spåren. Och att man byggt Botniabanan enkelspårig, det är konstigt, så byggde man för hundra år sedan.
Frank Hojem passade på att ta upp vikten av dubbelspår på Malmbanan.
– LKAB har 30 000 besökare årligen och majoriteten är turister. Hade vi haft vi haft en utbyggd malmbana med bättre kapacitet där båda tåg fick plats, kunde man också bygga fler intressanta besöksmål och få turisterna vidare till Norge, avslutade han.
Fotnot: Deltog i seminariet gjorde: Niklas Nordström, kommunalråd Luleå, Frank Hojem, kommunikationsdirektör för LKAB,
Björn Nilsson vd Norrlandståg, Therese Sjölundh, vd för Åre Destination, Magnus Ling, vd STF, Hans Gerremo, tf vd för svenska skidanläggningars organisation, Helena Lindahl, riksdagsledamot (C) från Västerbotten samt Maria Nygren, moderator.