På tur med snöskor i nyfallen pudersnö

Med snöskor tar du dig enkelt ut i alla terränger även när snön ligger som djupast. Häng med Eric Borg på en vacker vintertur längs Bodträskån.

Över bäck och berg. Med snöskor tar du dig enkelt fram överallt även när snön ligger djup.

Över bäck och berg. Med snöskor tar du dig enkelt fram överallt även när snön ligger djup.

Foto: Josefin Wiklund

Vinteraktivitet2017-03-09 07:40

Eric Borg som nyligen prisades som Årets turistföretagare på Näringslivsgalan driver företaget Pure Lapland från hemmet i Bodträskån, 15 kilometer nordväst om Harads.

– Vi erbjuder högkvalitativa, genuina, autentiska helhetsupplevelser till den internationella gästen inom high end/luxury-segmentet, berättar han.

Snöskovandringar är en av de aktiviteter han erbjuder utländska turister som vill komma riktigt nära den norrbottniska naturen.

– Snöskor kommer egentligen från Nordamerika, men det känns som att det blivit mer vanligt även här i Norrbotten, säger Eric.

Har man aldrig stått på ett par skidor tidigare kan det vara en nog så stor utmaning att ge sig ut i ospårad terräng, genom tät skog och både uppför och utför kullar och krön. Där kommer ett par snöskor väl till pass, och det gäller så klart även infödda norrbottningar som vill njuta av våra vackra omgivningar.

– Det är lätt, alla kan gå som vanligt. Fördelen med snöskor är att det är väldigt fritt, du kan gå uppför backar, i tät skog, ja i princip överallt där du kan gå i vanliga skor på sommaren. Det är väldigt enkelt och lätt att röra sig.

När Extra hälsar på i hans Loggers Lodge (en flottarkoja uppdaterad till lyxigt hotellrum) i Bodträskån utanför Harads är det passande nog närmast snöstorm och ett par decimeter nysnö har lagt sig över landskapet under dagen.

– Snöskor passar extra bra när det är mycket snö. Roligast är så klart att gå där det är orörd snö, säger Eric.

Men det finns så klart lägen då andra färdmedel är att föredra.

– När snön är hård kan snöskor kännas överflödiga, men är det mycket puder, som i dag, så fyller de en funktion.

Det finns egentligen bara en sak att tänka på, och det är att hålla isär stegen något så att du inte råkar kliva dig själv på snöskorna, tipsar Eric. Annars kan du helt enkelt snubbla och ramla framåt.

Ofta har de enkla bindningar med en rem runt hälen och över foten, enkla att ta på vanliga kängor. Det finns även bindningar som liknar dem på en snowboard. De Eric demonstrerar är har taggar under som gör att man får bra med fäste även i när det går uppför.

– Går det nedför kan man också glida lite, säger Eric och visar.

Han fortsätter ner för backen ner mot Bodträskån och tar sig enkelt fram över isen i sina snöskor och stavar, nästan ända fram till iskanten, där forsens strömmande vatten kikar fram.

– Du får till ett bra träningspass om du går med stavar i djupsnö, nog får du upp pulsen då, säger han.

Ändå passar snöskor även både barn och gamla, oavsett fysik.

– På mina turer har den yngsta varit sju och den äldsta 80 år. Du kan styra svårighetsgraden genom att ofta ta pauser och gå i ett långsamt tempo eller springa fram och pausa sällan.

Snöskor

Snöskor är ram som fästs på skorna för att underlätta gång i snö. De kan variera i storlek och material.

Snöskor har använts av folk i nordliga områden i flera tusen år.

Ursprungligen tillverkades snöskor av trä och råhud, genom att råhuden knöts som ett nät på en träram.

Moderna snöskor är oftast tillverkade med en aluminiumram och bäryta av plast. I dag används även bindningar liknande skidbindningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om