Vattenfalls vindkraftplaner rör upp känslor

Vattenfall planerar en stor vindkraftpark i Gällivare skogssamebys renbetesland.
Under onsdagen hölls ett samråd i Gunnarsbyn.

Renägaren Magnus Alsiok är bekymrad över utvecklingen. Han tror inte att Vattenfall kommer att lyssna på rennäringen.

Renägaren Magnus Alsiok är bekymrad över utvecklingen. Han tror inte att Vattenfall kommer att lyssna på rennäringen.

Foto: Joakim Nordlund

Vindkraft2020-08-19 20:09

Cirka 35 år har gått sedan Råneälven fredades från utbyggnad. Detta efter många år av debatt. I dag är vildmarksturismen en av Råne älvdals mest framgångsrika och expansiva näringar. Samtidigt som den näringen växer ser statligt ägda Vattenfall åter en möjlighet att utvinna energi i angränsning till älvdalen. Den här gången handlar det om en vindkraftpark med 120 och maximalt 295 meter höga vindkraftverk i det så kallade Storlandet mellan Pålkem och Nattavaara. Under onsdagsförmiddagen hölls ett samråd utanför Råeks lokaler där allmänheten fick tillfälle att träffa Jeanette Lundqvist som är intressentansvarig på Vattenfall vindkraft. 

Ett 20-tal människor mötte upp trots att mötet hölls på förmiddagen.
– Vi är mitt uppe i samrådsprocessen där vi hoppas att få in värdefulla synpunkter från närboende eller andra intressen som nyttjar området kring den tänkta vindkraftparken, säger Jeanette Lundqvist. 

Det handlar om ett cirka 50 kilometer långt och 25 kilometer brett landområde. 
–  Redan nu när vi går till samråd har vi anpassat området till den kunskap som har kommit in tidigare. Det kommer säkerligen att förändras ytterligare under processen, säger hon. 

Frågorna var många och Gunnarsbybon Mogens Amstrup, som bland annat är präst och delägare i kultursatsningen Forsbergs gamla handelsbod, frågade varför Vattenfall inte gör som i flera andra europeiska länder där vindkraften byggs där behovet finns. 
–  Det är möjligt i andra delar av Europa. Just i Norrbotten har vi ju en överproduktion av energi och det kommer vi att ha under lång tid framöver. Energin behövs ju nära industriområden i södra Sverige, säger han. 

I det aktuella området bedriver medlemmar i Gällivare skogssameby rennäring. Magnus Alsiok och hans bror Henrik Andersson, som båda har rötterna i Pålkem, ingår i samebyn. 
– Skulle den här vindkraftparken bli verklighet så blir det i princip omöjligt att bedriva renskötsel i det här området, säger Magnus Alsiok. 

Något formellt beslut i samebyn är ännu inte fattat men på lördag träffas många av byns 120 medlemmar i Nattavaara. 
–  Jag har svårt att tänka mig att någon kommer att vara positiv till en vindkraftpark, säger Alsiok. 

Tror ni att Vattenfall kommer att lyssna på er?
– Det tror jag inte. Det handlar om alldeles för mycket pengar för att de ska lyssna. 




 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!