Viktigt meddelande: Drick ej vattnet

31 augusti 2018 16:09

Boende i Arvidsjaurs kommun uppmanas att inte dricka vattnet, då det ska vara förorenat av PFAS. Det hjälper INTE att koka vattnet, enligt ansvariga på kommunen.

Just nu pågår arbete med att få fram färskvatten på annat sätt. Bland annat tankar kommer att ställas ut vid 18-tiden.

Uppdatering 16.15:

Ämnet PFAS är ett högfluorerat ämne som används till en mängd olika saker. Till exempel brandskum och impregnering, enligt Kemikalieinspektionen. Studier med försöksdjur har visat att höga halter kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan.

Uppdatering 16.20:

Halterna som hittats i dricksvattnet i tätorten Arvidsjaur ska ligga mellan 2000-2700 nanogram per liter. Enligt livsmedelsverket måste åtgärder vidtas om halten PFAS överstiger 90 nanogram per liter.

Uppdatering 16.25:

Enligt kommunen utförs nu även provatgning på vattnet i byarna.

Förvaltningen jobbar också intensivt med grannkommunerena för att kunna erbjuda reservvatten ur stora tankar. Dessa beräknas levereras till tätorten mellan 18 och 19.

Uppdatering 16.30:

Här är kommunens egen teori till upptäckten:

" Flygplatsens vattenverk ligger i närheten av en brandövningsplats där det mest troligtvis har övats med brandskum. Marken förorenades, och så småningom nådde föroreningarna grundvattnet och till vattentäkterna. Man vet ännu inte hur lång tid det tog innan dricksvattnet började bli förorenat."

Det här är alltså första gången som Arvidsjaurs kommun har tagit dessa prover:"PFAS har tidigare inte ingått bland de ämnen som skall analyseras enligt Livsmedelsverkets föreskrifter för dricksvatten, och hade därför inte provtagits rutinmässigt av Arvidsjaurs kommun. Det gjorde man inte heller rutinmässigt i andra kommuner."

Uppdatering 19.00:För frågor om situationen, ring kommunen på 0960-16500.

Vid medicinska frågor, kontakta Karl Forsell, överläkare på Kliniskt Miljömedicin Norr vid Norrlands universitetssjukhus, 090-785 27 56.

Vi återkommer med mer information.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!