Nu när du sitter och skriver svar på Kurirens frågor i slutet av mars, hur ser det ut runt omkring dig då?
– Jag sitter i mitt sovrum som numera också har blivit mitt kontor. Ambassaden jobbar i två lag som turas om varannan dag på kontoret för att minimera risken för smittspridning och för att sättas i karantän.
Du skrev att du inte skulle komma hem på ett tag. Hur ofta är du annars hemma i Sverige?
– Jag tillträdde som ambassadör i Hanoi i september 2019 och hade tänkt att resa hem första gången i fredags. Nu blev det inte så på grund av covid-19. Men annars när jag har varit stationerad utomlands brukar det bli ungefär två hemresor per år, en på sommaren och en på vintern.
Och hur ofta är du hemma i Ersnäs?
– Oj, jag tror inte jag har varit i Ersnäs sedan sommaren 2008 när mina föräldrar sålde huset. 2008 var jag där med mina tvillingar som då var ett år och tog bilder på dem i Norrbottenshuset och i byn för att kunna visa dem senare att de faktiskt hade varit i huset där jag växte upp.
Är du vad man slarvigt kallar en ”karriärdiplomat”?
– Ja.
Hur blev det UD för dig? Skola, utbildning? Var det ett yrke du drömde om?
– Jag drömde nog bara om att arbeta internationellt. Intresset för internationella frågor väcktes tidigt. Jag gick med i Amnesty International när jag gick i mellanstadiet i Ersnäs. Då tog jag bussen in till Luleå och gick på möten med den lokala föreningen som träffades i möteslokalerna på (gamla) Stadsbiblioteket.
– När jag var färdig med studierna sökte jag jobb på Sida, internationella organisationer och UD. Jag kom in på UD:s handläggarutbildning (det som nu kallas diplomatprogrammet) 1999 och på den vägen är det.
Det påstås att ambassaden i Hanoi är ett litet Norrlandsfäste, att ni är många från norr om Gävle som jobbar där. Är det så? Och i så fall, äter ni surströmming?
– Nja, vi är bara tre utsända från UD i Hanoi och av oss tre är två norrlänningar. Men någon surströmming har det inte blivit ännu. Det finns en annan norrlänning, från Resele, som bor och jobbar här i Vietnam sedan 1980-talet. Han heter Kurt och har sagt att han har några burkar surströmming i frysen. Så helt uteslutet är det inte att det kan bli en skiva någon gång.
Vilken är den finaste platsen där en ambassadör kan placeras?
– Det råder nog delade meningar om det. Men jag skulle nog säga Washington, New York, Bryssel, London, Paris, Moskva, Genève, Berlin och de nordiska huvudstäderna.
Vietnam har blivit ett turistmål för svenskar (när det inte råder coronaepidemi). Märker ni av ökad belastning på ambassaden?
– Den svenska turismen har ökat snabbt till Vietnam. Under bara några år har den fördubblats. Under 2019 hade vi cirka 50 000 svenska turister i Vietnam. Detta är ändå ganska blygsamt jämfört med andra länder i regionen som till exempel Thailand. Ännu är det ingen storskalig massturism till Vietnam. Det är bara till Phu Quoc som det går charter från Sverige.
– Det är klart att vi märker av det på ambassaden. Det konsulära uppdraget (att bistå svenskar i utlandet) ökar. Detta är mycket påtagligt i dagarna på grund av covid-19-situationen.
Hur är belastningen nu är det grasserar en pandemi?
– Sedan några veckor tillbaka arbetar ambassaden bara med covid-19-relaterat arbete. Vår informationsinhämtning och rapportering handlar om åtgärder mot och konsekvenser av covid-19. Men framförallt arbetar vi med de konsulära frågorna. Samordnar med lokala myndigheter, med nordiska och EU-kollegor här i Hanoi, UD i Stockholm och andra svenska ambassader i Sydostasien om hur vi ska kunna stödja svenska medborgare som sitter fast och inte kan lämna landet, trots att de vill.
– Bara Qatar Airways flyger ifrån Vietnam nu. Därför jobbar vi dygnet runt med att försöka få ut svenska medborgare ur landet.
Vad har du för arbetsuppgifter annars som ambassadör? Tar du emot delegationer och affärsmän?
– Mitt arbete som myndighetschef är att leda arbetet på ambassaden och att representera Sverige i Vietnam. Jag kom hit i september 2019 mitt under 50-årsjubileet för de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Vietnam.
– Det var en intensiv period med många aktiviteter och arrangemang. Under 46 år hade Sverige bistånd till Vietnam och detta var en stor del av ambassadens arbete och identitet då. I dag är Vietnam ett land med mycket dynamisk ekonomisk utveckling. Fokus ligger på handelsrelationerna.
– Under jubileumsåret besökte kronprinsessparet och handelsminister Ann Linde Vietnam med den största svenska företagsdelegationen någonsin. Någon vecka senare besökte Vietnams premiärminister Sverige med en stor delegation. Det arbetar vi vidare med att följa upp nu. Ambassaden arbetar nära de cirka 70 svenska företag som finns representerade i Vietnam och ger råd och stöd till dessa. Huvudfokus är innovation och hållbarhet. Här har Sverige mycket att erbjuda och vietnameserna är nyfikna på svenska lösningar.
– Vi hoppas på en eller två högnivådelegationer från Sverige till Vietnam under 2020 men allt är osäkert just nu på grund av covid-19.
Är Sverige och svenskar väl sedda i Vietnam?
– Ja. Den äldre generationen i Vietnam glömmer inte att Sverige var det första västland som erkände Vietnam 1969, när kriget fortfarande pågick för fullt. Sverige var också största biståndsgivare till Vietnam på 1980-talet då landet var rätt isolerat, med stora projekt som byggde upp landet efter kriget; pappersbruket och skogsindustrin i Bai Bang och de två stora svenska sjukhusen; det i Oung Bi och barnsjukhuset i Hanoi. ABBA var superstora och man hör deras musik överallt fortfarande, framför allt ”Happy New Year” när det vietnamesiska nyåret Tet firas. Svenska företag är också kända och uppskattade. Vietnameserna är fotbollstokiga och Zlatan är allmänt känd, liksom Greta Thunberg. Det är enkelt att företräda Sverige i Vietnam.
Kan du ge ett tips på vad jag som svensk turist ska se i Vietnam (när saker och ting blir normala igen)?
– Vietnam är ett mycket vänligt land, naturen är storslagen och maten är fantastisk. Jag är också personligen mycket förtjust i det myllrande folklivet på gatorna i Hanoi och Ho Chi Minh City med gaturestauranger, caféer, utegym, karaokeställen, ölhak, småbutiker, folk som flanerar etc. Jag skulle rekommendera att bara promenera omkring i Hanoi, testa olika sorters gatumat och insupa folklivet.