Polisen utreder anmälan om människoexploatering

Polisen utreder en anmälan om misstänkt människoexploatering av bärplockare i Vidsel. Ärendet är lämnat över till internationella åklagarkammaren för vidare beslut.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt människoexploatering i Vidsel.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt människoexploatering i Vidsel.

Foto: Joel Gustafsson

Vidsel2020-07-30 11:44

Polisen fick in anmälan under onsdagseftermiddagen och den handläggs nu av grova brott i Luleå under ledning av internationella åklagarkammaren.

– Det har inkommit en anmälan angående människoexploatering i Vidsel. En förundersökning är inledd och ärendet är skickat vidare till Internationella åklagarkammaren för ytterligare direktiv, säger Per Anders Heikkilä, chef för grova brott i Norrbotten.

Kan ni säga varför ni har valt att inleda en förundersökning?

– Nej, det är rutinmässigt och rutinmässigt går det vidare till internationella åklagarkammaren.

Enligt honom kommer anmälan från allmänheten och han bekräftar att den är kopplad till situationen med de bulgariska bärplockarna i Vidsel. Någon åklagare har inte blivit utsedd till förundersökningsledare ännu. Ingen person är delgiven misstanke om brott.

– Det är i inledningsskedet, säger Per Anders Heikkilä.

Det var i helgen som närmare 100 personer från Bulgarien anlände till Vidsel och bosatte sig i hyreshusen på torget med avsikt att plocka bär. Fastigheten har köpts av en 25-årig kvinna från södra Sverige och en närstående till henne, en man i 30-årsåldern, är på plats i Vidsel för att förvalta boendet.

Mannen, som upplåter avställda bilar till bärplockarna, fick näringsförbud i våras då han dömdes för bokföringsbrott i samband med bärhandel. Påföljden bestämdes till två månaders fängelse då han dömdes för grovt bokföringsbrott 2016. Då hade han underlåtit att bokföra bärförsäljning för cirka tre miljoner kronor. 

Redan när det ryktades om att husen skulle bli tillfälligt boende för bärplockare utfärdade Älvsbyns kommun ett förbud mot att upplåta dem då det bland annat saknades rinnande vatten. Men bärplockarna flyttade in i strid mot beslutet och efter en inspektion i måndags beslutades att samtliga hyresgäster måste lämna lägenheterna i väntan på att flera brister åtgärdas. Förutom vatten saknades bland annat fungerande brandvarnare och brandsläckare.

Människoexploatering infördes i brottsbalken 2018. Brottet består i att genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av någons beroendeställning, skyddslöshet eller svåra situation exploatera en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri. Straffet är fängelse i högst fyra år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst två och högst tio år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!