"Vi skulle ha samlat oss för länge sedan"

”Jag skulle vilja hålla på med det här, men det är tufft, nästan omöjligt, att göra investeringarna som krävs.” Orden kommer från Mats Rönnqvist, till yrket polis, som fiskar med yrkesfiskaren Per-Erik Sångberg.

1 augusti 2019 05:00

Mats Rönnqvist och Per-Erik Sångberg är i hamnen, de håller på att iordningställa efter laxfisket.

Per-Erik Sångberg har varit yrkesfiskare i 60 år, Mats Rönnqvist fiskade tidigare med garn och beskriver hur jätteroligt fiske utvecklades till inte alls roligt fiske på grund av sälens framfart.

De har lärt känna varandra genom bandyn och fisket.

Mats Rönnqvist följde med Per-Erik Sångberg på en fisketur och på den vägen är det.

– Vi får ledigt i dag vare sig vi vill eller inte, det är så lågt vatten att det inte går att ta sig ut, säger Per-Erik Sångberg.

Per-Erik Sångberg har sett hur fisket förändrats genom åren, beskrivningen är att det blivit allt sämre:

– Det är olika regler för exempelvis laxfisket beroende på var i landet du bor och det gör att vi inte kan samla oss i frågan, vilket vi skulle ha gjort för länge sedan, säger Per-Erik Sångberg som nämner exempel på vad han anser vara orimligheter:

Förslaget om noll fiske på löja för 2019, förslaget om kameraövervakning i båtarna, oklarheter kring laxfisket som avblåstes och plötsligt fick fortsätta – samt tillstånd för löjfiske som gäller för en säsong i taget – verklighet sedan ett antal år tillbaka.

Till det kommer sälen – licensjakt på gråsäl anses inte lösa situationen då det lär vara vikarsäl som ställer till mest problem.

Frågan är om och hur osäkerheten påverkar återväxten i branschen.

– Vi som har hållit på länge, vi klarar oss. För den som står inför att satsa är det nästan omöjligt när du inte vet om du får fiska nästa år, säger Per-Erik Sångberg.

Det behöver finnas reglering av fisket?

– Alla vill väl ha ett hållbart fiske. De som inte är insatta tror att fiskarna bara gnäller, de som är insatta vet hur oerhört mycket regleringar det är, säger Mats Rönnqvist som inte kan säga hur det blir med den egna framtiden som fiskare.

– Vi får se vad som händer.

Inom kort inleds förberedelserna inför höstens löjfiske.

– Vi vet att det blir ett löjfiske men hur mycket, det får vi veta några veckor innan fisket drar i gång, säger Per-Erik Sångberg.

Carl Otto Gählman, partikamrat med Per-Erik Sångberg i Framtid i Kalix, efterlyser ett större engagemang hos politiken i en näring som – trots att den minskat – sysselsätter många människor:

– Det är obegripligt tyst i frågan.

Norrbottens Media har sökt ansvariga vid Havs- och vattenmyndigheten, tyvärr resultatlöst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Nilsson